Voorzitter joodse gemeenschap Casablanca overleden

marokko
2
10 aug '16
De voorzitter van de joodse gemeenschap van Casablanca is eerder vandaag op 97-jarige leeftijd overleden.

Alle noemenswaardige media in Marokko schrijven over de dood van Boris Toledano, die een belangrijke rol speelde in de vredevolle band tussen Marokkaanse joden en moslims in de stad. Zijn dood werd aangekondigd door Vanessa Paloma, een lid van de lokale joodse gemeenschap. 'Vanochtend heeft het trieste nieuws ons bereikt over de dood van een groot leider van onze joodse gemeenschap in Casablanca. Hij was een groot man, een voorbeeld van vreugde, moed en rechtschapenheid', zegt Paloma op Facebook. 

Spanje
Volgens vrienden en familieleden stierf Toledano een natuurlijke dood. Dat zorgde voor veel emoties binnen de joodse gemeenschap maar ook bij veel Marokkaanse moslims op social media. 'Boris Toledano was een man die sinds jonge leeftijd waarde hechtte aan zijn principes, hij streed tegen het fascisme van Franco als jonge student in Spanje uit Larache en keerde nadien terug naar zijn geboortestad in Marokko', zegt Paloma tegenover Moroccoworldnews. 

Toledano vestigde zich na zijn studie dus in Marokko, dat onder het protectoraat van Frankrijk viel en raakte al vroeg betrokken bij de joodse gemeenschap van Casablanca. Tientallen jaren bewees hij hiervoor zijn diensten. 'Hij was een open en vrolijke man met een diep gevoel voor plicht en eer. Een echt voorbeeld', besluit ze.

In juli 2006 kreeg hij van Mohammed VI een koninklijke onderscheiding voor zijn werk. 

© Redactie 2016
marokko
joden
casablanca
boris toledano
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?