Juriste die voor Palestijnse zaak werkt maandenlang bedreigd in Nederland

algemeen
101
11 aug '16
Een mensenrechtenjuriste krijgt al een half jaar ernstige bedreigingen terwijl ze in Nederland werkt. Dat doet ze voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het Hof krijgt van de juriste materiaal voor het vooronderzoek dat het Hof uitvoert naar oorlogsmisdrijven van de zionistenstaat Israël in Palestina. De dreigementen verwijzen constant naar haar werk en vanwege de geavanceerde technieken die ze gebruiken denkt de juriste dat de Israëlische diensten achter de dreigementen zitten. Die willen niet reageren op dergelijke berichten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De NRC pakt groots uit over de ontoelaatbare dreigementen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken weten van de dreigementen af. 

Het Openbaar Ministerie zegt de zaak 'zeer serieus te nemen'. De juriste krijgt bewaking en beveiliging. Het is niet eerder voorgekomen dat een mensenrechtenactivist van het Internationaal Strafhof in Nederland een dergelijke situatie meemaakt. 

Nada Kiswanson
Het slachtoffer is de 31-jarige Nada Kiswanson, die voor Al Haq werkt, een Palestijnse organisatie. Nada heeft de Jordaanse en Zweedse nationaliteit en woont met haar Nederlandse man en dochter in de buurt van Den Haag. De dreigers hebben lak aan het gezinsleven van Kiswanson en benaderen haar op elk mogelijke manier. Zo ontving ze thuis dreigtelefoontjes en bloemen met een dreigende notitie. Dat het niet om zomaar een groep bedreigers gaat blijkt wel uit het feit dat ze telkens de nieuwe en anonieme nummers van Kiswanson weten te achterhalen. 

De dreigtelefoontjes komen uit verschillende landen. Simon Minks van het parket Den Haag onderzoekt de dreigementen. Hij is gespecialiseerd in terrorisme, oorlogsmisdrijven en internationale strafzaken. 

Lange arm van Israël
Op dit moment zegt het OM diverse scenario's te onderzoeken en kan niet uitsluiten dat de zionistische schurkenstaat achter de dreigementen zit. Conclusies trekken doet het OM niet omdat het onderzoek nog niet is afgerond. De politieke en landelijke ophef over de dreigementen blijft ondanks de ernst van de zaak nog uit. Een woordvoerder van het Internationaal Strafhof zegt dat het om een zeer zorgelijke situatie gaat. Al Haq is als organisatie van cruciaal belang voor het werk van het Hof, aldus de woordvoerder.

Al Haq helpt bij het voorzien van informatie van bijvoorbeeld ngo's voor de beslissing om een strafzaak tegen Israël te beginnen. Het Strafhof heeft inmiddels contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten. Nederland is volgens de zegsman juridisch verplicht om medewerkers van ngo's te beschermen. 

Sluiting
De dreigementen hebben voor de dreigers in ieder geval al een beetje effect gehad. Mensenrechtenorganisaties bibberen. Amnesty International sloot tijdelijk zijn kantoor in Den Haag nadat een e-mailaccount was gehackt. Deze is gerelateerd aan de bedreigingen richting Kiswanson. Drie andere organisaties die met het Strafhof werken sloten uit voorzorg eveneens hun deuren. 'Dit is heel gevoelig', aldus de woordvoerder van Amnesty. 

'Nederland beroept zich terecht op zijn goede ondersteuning van mensenrechten in het buitenland. Dat in eigen land een mensenrechtenverdediger wordt bedreigd, is dus heel slecht voor de Nederlandse reputatie.' Minister Koenders noemt de dreigementen onacceptabel en ernstig.

Lees hier het hele verhaal van Kiswanson.

© Redactie 2016
mensenrechten
palestina
bedreiging
internationaal strafhof
israel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi