Eigenaar ingestort gebouw Casablanca betaalde 17.000 dirham smeergeld

marokko
0
11 aug '16
'Wat is een leven waard", zo kopt Yabiladi een artikel over corruptie rond de instorting van het gebouw in Casablanca. Dat kostte vier mensen het leven.

De nieuwsbron baseerde zich op een artikel in de Marokkaanse krant Akhbar Al Yaoum. De eigenaar van het huis erkende dat hij 17.000 dirham aan steekpenningen heeft betaald aan een ambtenaar. Dat deed hij om bouwvergunningen te krijgen voor de bouw van drie extra verdiepingen. De eigenaar en de ambtenaar ontmoetten elkaar in 2009, toen het huis nog uit twee verdiepingen bestond. Na het verkrijgen van de bouwvergunningen zou de eigenaar overgegaan zijn tot de bouw van drie nieuwe verdiepingen.

De eigenaar en bouwverantwoordelijken versterkten de balken en kolommen op de eerste verdieping en beging daarmee een fatale fout. Volgens de regels moet de begane grond versterkt worden om al het extra gewicht te kunnen tillen. Naast de ambtenaar, eigenaar is nu ook de architect die de bouwvergunning ondertekende gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Ook twee van zijn collega's van het ontwerpbureau zijn gearresteerd. De vijf verdachten worden vervolgd voor moord, corruptie en het indienen van documenten met valse informatie. 

De huurder van het café op de begane grond ontsnapte ternauwernood aan de dood. Hij meldt dat hij zichtbare scheuren zag in de muren van het café. De eigenaar zou daarop arbeidskrachten hebben ingehuurd om de kolommen en balken op de begane grond te verstevigen. Deze interventie zou de instorting hebben veroorzaakt met vier doden en 24 gewonden als gevolg.

© Redactie 2016
marokko
casablanca
sbata
instorting
corruptie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?