Marokko went beetje bij beetje aan leven zonder plastic tasjes

marokko
3
11 aug '16
Wie denkt dat Marokko niet bereid is om de plastic tasjes aan de kant te zetten heeft het flink mis.

Volgens Le360 zijn alternatieven op de plastic tasjes steeds populairder aan het worden. Het bewijs daarvoor ligt volgens de bron bij de efficiëntie van bedrijfjes die alternatieve producten produceren. Sinds 2012 hebben zich 139 bedrijfjes gemeld voor een pilot waarin alternatieven voor de plastic tasjes werden geproduceerd. Deze bedrijven worden vaak geleid door vrouwen en hebben al voor 41 miljoen dirham aan subsidies ontvangen. Zij speelden een belangrijke rol in 'Zero Mika', het programma waarmee Marokko definitief afscheid neemt van plastic tassen.

Het geld werd onder meer gebruikt voor de aanschaf van materialen en gereedschap. Aan de vooravond van de sluiting van de pilot is bekend geworden dat het om een geslaagde actie gaat. De bedrijfjes mochten zelf bedenken hoe ze alternatieve dragers maakten. Deze moesten wel duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Populair producten zijn dragers van canvas, manden van gerecycled plastic en dragers gemaakt van natuurlijke materialen. Samen produceerden zij 2.575.312 dragers, terwijl het doel op 2.590.412 ligt. 

De gemiddelde productiekosten waren 10 dirham per stuk en werden door het hele land gemaakt, met inbegrip van plattelandsgebieden. In aanvulling op deze bedrijfjes werd een programma opgezet waarin lokale verenigingen hun steentje konden bijdragen. Deze werden in 26 pilot-steden uitgevoerd om mensen bewust te maken van alternatieven. Over het algemeen is men bereid producten te ontwikkelen en door te blijven gaan met onderwijzen.

© Redactie 2016
marokko
zero mika
plastic
milieu
duurzaam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?