Medewerker museum: 'Hier kan je een Marokkaantje mee vastbinden'

algemeen
28
13 aug '16
Opnieuw is een museum in opspraak geraakt om het discrimineren van Marokkanen in Nederland. Ditmaal deed een medewerker van het Visserijmuseum in Woudrichem een duit in het zakje.

Een gids legde in het museum wat dingen uit over het maken van touw toen hij tegen een 13-jarig kind zei: 'Daar kan je een Marokkaantje mee vastbinden.' Het jongetje, zichtbaar aangedaan omdat hij Marokkaanse vriendjes heeft, vertelde het vervolgens aan zijn vader. Deze plaatste zijn ongeloof hierover op Twitter. Het museum laat op Facebook weten dat het zich distantieert van de uitspraak. Daar kon je dus op wachten. 

Foei!
De man in kwestie, een vrijwilliger, heeft vervolgens keiharde maatregelen over zich heen gekregen (sarcasm on): hij is aangesproken op zijn foei-niet-lief-gedrag. 'De vrijwilliger heeft aangegeven er veel spijt van te hebben', klinkt het. In veel reacties staat dat het aanspreken niet genoeg is. 'Wat een slappe hap dit', citeert De Telegraaf Jimmy Stol. 'Racisme hoort niet thuis in een museum en bezoekers zouden niet met dit soort walgelijk racisme geconfronteerd mogen worden.'

Joden
Brenda Suitela schrijft vervolgens ook een rake reactie: 'Had de man ’joden’ gezegd, dan waren de rapen gaar en was ontslag misschien wel afgedwongen.' Richard Abbink is bestuurslid van het museum, betreurt alle ophef maar heeft toch het lef om de boel te bagatelliseren. 

'Het had nooit mogen gebeuren, laat dat voorop staan, maar de uitspraak is gedaan in een bepaalde context. Door alleen dit ene zinnetje naar buiten brengen, krijgt het wel een heel zware onbedoelde lading.'

© Redactie 2016
disriminatie
moslimdiscriminatie
marokkaan
visserijmuseum
woudrichem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?