VS laten 15 Guantanamo-gevangenen gaan

buitenland
0
16 aug '16
Vijftien gevangenen mogen de Guantanamo gevangenis verlaten. Ze worden naar de Verenigde Arabische Emiraten gestuurd.

Het is eerste keer dat zo’n grote groep gevangenen wordt vrijgelaten sinds president Obama aan de macht is. Er blijven nog 61 gevangenen achter in de militaire gevangenis op het grondgebied van Cuba, aldus Amerikaanse media. Gitmo, zoals de bijnaam luidt, werd opgezet in januari 2002 en geldt als schande van het westen door de straffeloosheid van de Amerikaanse overheid. De meeste gevangenen worden van terrorisme verdacht, maar zijn nooit ergens van beschuldigd, hebben nooit een proces gehad en zitten al jaren vast.

In de gevangenis vonden martelingen plaats, werden gevangenen uit hun slaap gehouden en was er van genoeg voedsel geen sprake. In februari stuurde Obama een plan naar het congres voor sluiting van de gevangenis voor het einde van zijn ambtstermijn in 2017.

Gitmo is een erfenis van zijn voorganger Bush. Obama wil de gevangenen op het eigen Amerikaanse grondgebied opvangen. Het door de Republikeinen gedomineerde Congres wil echter dat geen enkele verdachte voet op Amerikaanse bodem zet.

© ANP 2016
guantanamo
mensenrechten
barack obama
cuba
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi