De Volkskrant krijgt wind van voren om framing moslim

algemeen
84
17 aug '16
Gisteren pakte De Volkskrant groots uit met een artikel over de veiligheid op Schiphol.

Om het artikel wat kracht bij te zetten werd een foto gepubliceerd met medewerkers van de marechaussee. Dagelijks stromen duizenden auto's langs de controles, waar de fotograaf stond om een kiekje te schieten. Uit eigen ervaring weten wij: de redacteur die er vervolgens mee aan de slag gaat kan dan kiezen uit tientallen en misschien wel honderden foto's. 

De Volkskrant koos voor dit artikel voor een moslimman met baard en de tekst 'Is Schiphol nog veilig'. Framing pur sang! De tendentieuze houding van de krant werd vervolgens op sociale netwerken onder de loep genomen. Wat blijkt? Het is niet de eerste keer dat de krant foto's van moslims met baard of hoofddoek publiceert bij artikelen die daar niets mee te maken hebben. Bij een artikel over een staking van de politie in Molenbeek werd een agente met een vrouw met hoofddoek gepost.

Bij het artikel 'De strijd tegen terreur is oorlog met andere middelen' koos men eveneens voor twee moslima's met hijaab. 

Juridische stappen
Genoeg is genoeg, zo zijn veel moslims van mening. 'Van de duizenden mensen die dagelijks passeren kiest de Volkskrant bij een artikel over veiligheid en terreur voor een moslimman met baard. Interessant', reageert iemand. De man op de foto heeft zich inmiddels gemeld met een open brief aan de redactie. Daarin schetst hij de gevolgen van zijn foto op de voorpagina. 

Hij overweegt juridische stappen tegen de krant. 

Reactie
De krant heeft inmiddels gereageerd op een klacht. Bizar genoeg stelt de krant dat 'deze mijnheer is aangehouden'. Daar was echter geen sprake van. 'Wij hebben de foto niet geselecteerd op eventuele associaties met het uiterlijk van de aangehouden persoon. Zonder aanzien des persoons dus. Die foto niet gebruiken uit angst voor associaties vonden wij te ver gaan.'

De associatie van deze moslim met geweld en de vraag over veiligheid is dus wel degelijk gedaan. 
 

© Redactie 2016
moslimdiscriminatie
discriminatie
foto
schiphol
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi