Waarom is het zo heet in Marokko?

marokko
1
18 aug '16
Waar komt de verzengende hitte vandaan waarmee Marokko al weken te maken heeft? Een veelgestelde vraag waar nu antwoord op is gekomen.

Lhoussaine Youabd, hoofd communicatie bij de Nationale Dienst voor Meteorologie, gaf antwoord. 'Deze hittegolf is gerelateerd aan de opkomst van droge en warme lucht uit het zuidoosten, een fenomeen dat bekend staat als 'Chergui'', legt hij uit tegenover persbureau MAP. Temperaturen van veertig graden zijn eerder gebruikelijk dan een uitzondering in een groot deel van Marokko deze zomer. De meest getroffen gebieden door de hittegolf liggen in het zuiden en in het zuidoosten bij Loukkos en de Souss-regio. 

Ook de vlakten van Tadla en Rhamna worden geteisterd door het droog weer van 'Chergui'. De maand juli kende 21 dagen van hitte (minstens 39 graden) in Beni Mellal, 20 dagen in Marrakech, 19 in Fes, 17 in Smara en in Errachida was het zelfs 31 dagen lang 39 graden of warmer. 

Augustus
Wat deze maand betreft is het ondanks enkele dagen van regen niet al te verkoelend. Het was zelfs erg warm met temperaturen rond de 40 graden en met absolute uitschieter 48,9 graden in Smara op 4 augustus. Op 15 augustus werd het 48,4 graden. In Beni Mellal was het deze maand al twaalf dagen warmer dan veertig graden, in Marrakech en Smara tien dagen terwijl het in Errachidia acht dagen extreem warm was. Fes kende met zes dagen relatief weinig extreem warme dagen. 

Wereldwijde trend
De hitte in Marokko past binnen de opwaartse trend wereldwijd. Volgens NASA is de maand juli nooit zo warm geweest sinds men begon met meten. In Marokko zijn de temperaturen drie tot vijf graden hoger dan normaal. Wat vooral opvalt is de volharding van de warmte, dat wil zeggen de vele dagen dat het warm is, legt Youabd uit.

© Redactie 2016
marokko
warm
het weer
zomer
hittegolf
lhoussaine youabd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi