Uitvinding in Marokko: autofiets op zonne-energie

marokko
3
19 aug '16
'Een innovatie die een revolutie kan ontketenen voor de mobiliteit op hert Marokkaans platteland', zo begint Huffington Post een artikel over een bijzondere uitvinding.

Het bedrijf Steinrich heeft in Marokko het project Solar E-Cycles opgezet en creëerde daarvoor vier prototypes van zonnewagens in Rabat. Het zijn kleine auto's die veel weg hebben van fietsen met een overdekt bankje. De 'autofietsen' rijden op zonnepanelen en halen afstanden van 50 kilometer per dag bij zonneschijn. De autofiets gaat 50 km per uur. 

Mobiliteit
Het idee achter de autofietsen is om mensen op het platteland een kans te bieden om uitstapjes te maken. 'Ze kunnen worden gehuurd voor 5 of 10 dirham', zegt Roger Christen tegen Huffington Post Marokko. Hij is de oprichter van het project en werkte daarvoor samen met Marokkaanse partners. Het bedrijf, dat al 70 zonne-auto's in Kenia maakte, heeft ook een GPS-systeem ingebouwd zodat bedrijven en eigenaren de wagens kunnen volgen. 

Het voertuig kan ook in de steden gebruikt worden maar de initiatiefnemers zijn vooral geïnteresseerd in het mobieler maken van plattelandsbewoners. Christen ziet ook kansen voor jagers en afvalverzamelaars. Deze kunnen het werk veel gemakkelijker maken. Steinrich heeft daarom een partnerschap opgericht met de Marokkaanse Federatie van Groene Steden en Dorpen (FMVVV). 

De samenwerking houdt in dat Steinrich zonnescooters maakt voor de inzameling van recyclebaar afval. In totaal moeten 180 verzamelcentra in Marokko een dergelijke scooter krijgen. 

Toerisme
Naast sociale projecten is de toeristische sector ook geïnteresseerd in het groene voertuig. Toeristen die Marokkaanse landschappen willen bereiken op een originele en milieuvriendelijke manier kunnen in de nabije toekomst zo'n voertuig huren. Het bedrijf is op zoek naar financiering voor de uitrol van het project. Tijdens de milieutop COP22 in Marrakech willen ze het voertuig promoten. 

Daarvoor gaan ze de vier prototypen gebruiken. Ook zullen ze deelnemen aan de Marokko Solar Race Challenge op 12 en 13 november.

© Redactie 2016
marokko
solar e cycles
zonneenergie
steinrich
uitvinding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?