Nieuwe straffen voor godslastering, discriminatie en majesteitsschennis in Marokko

buitenland
28
19 aug '16
Sommige bepalingen in het Wetboek van Strafrecht in Marokko worden gewijzigd en aangevuld, zo is vastgesteld in het Staatsblad, artikel 6491.
De nieuwe bepalingen hebben vooral te maken met godslastering, majesteitsschennis, discriminatie en het aanzetten tot vijandschap jegens de territoriale integriteit van Marokko. Op godslastering of beledigen van religie staat een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar en boetes van 20.000 dirham tot 200.000 dirham. Dit kan echter oplopen als het misdrijf is gepleegd tijdens toespraken in vergaderingen of openbare plaatsen, op posters, folders of andere middelen zoals de geschreven pers.

In dat geval is de maximumcelstraf vijf jaar en de boete maximaal 500.000 dirham. Personen die schuldig zijn aan minachting, belediging, smaad of schending van de privacy van leden van de koninklijke familie kunnen maximaal een jaar celstraf krijgen en 100.000 dirham boete. Verzwaring komt ook bij de hierboven genoemde omstandigheden. Dan kan de straf verdubbeld worden. 

Voor discriminatie van personen staat een jaar celstraf en boetes van maximaal 50.000 dirham. In de omstandigheden die we hierboven noemen geldt eveneens verdubbeling van de straf.
© Redactie 2016
marokko
discriminatie
godslastering
majesteitsschennis
justitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
afrika cup 2021
vahid halilhodžić
mauritanië
caf
rabat
racisme
palestina
amsterdam
israël
zwarte piet
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
dgsn
mohammed vi