Vijftig doden na bomaanslag Turkije

buitenland
6
21 aug '16
Door de bomaanslag op een trouwfeest in de Zuid-Turkse stad Gaziantep zijn zeker vijftig doden gevallen.

Dat hebben de lokale autoriteiten zondag bekendgemaakt. Eerder was nog sprake van dertig doden. De vermoedelijke zelfmoordaanslag vond zaterdagavond laat plaats. Volgens de Turkse president Tayyip Recep Erdogan zit Daesh waarschijnlijk achter de aanslag. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. Meer dan 90 mensen raakten gewond. Erdogan liet weten dat het doel van aanslagen als die in Gaziantep is verdeeldheid te zaaien tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Turkije.

,,Degenen die Turkije niet kunnen overwinnen en proberen mensen uit te lokken door misbruik te maken van etnische en sektarische gevoeligheden zullen niet zegevieren'', aldus de president.

Explosie
De bom ging af in de wijk Akdere op het moment dat een grote groep mensen van de Koerdische trouwerij het feest op straat verder vierde. ,,De viering liep op haar einde en er was een grote explosie tussen de mensen die aan het dansen waren'', aldus de 25-jarige Veli Can. ,,Overal waren lichaamsdelen en bloed.'' De Europese Unie, Frankrijk en Duitsland hebben hun medeleven betuigd.

,,We staan samen in een gemeenschappelijke strijd'', aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De Franse president François Hollande sprak van een ,,schandalige aanslag''. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier liet weten dat de Duitsers met de slachtoffers mee treuren.Turkije heeft te maken met een reeks van gewelddadigheden.

In juli eiste de mislukte staatsgreep door het leger veel burgerlevens. In juni kwamen 44 mensen om het leven door zelfmoordterroristen op het belangrijkste vliegveld van Istanbul. Vorig jaar oktober stierven 95 mensen door twee zelfmoordaanslagen op pro-Koerdische activisten in Ankara.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2016
turkije
bomaanslag
gaziantep
daesh
terrorisme
recep tayyip erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?