Marokkaanse architect wil 'puzzelhuizen' in Marokko

buitenland
5
23 aug '16
Driss Bikarbass is een architect die werkzaam is in Marokko en ziet voor Marokko kansen bij de import van huizen die in de fabriek zijn gemaakt en in onderdelen worden verscheept.
Bikarbass is begonnen met de import van dergelijke bouwpakketten en wil het door heel het koninkrijk een gewoonte laten worden. 'Het concept bestaat al jaren in Europa', geeft hij aan. De huizen worden in pakketten geleverd en kunnen als een puzzel simpel in elkaar gezet worden door bouwvakkers. Voor de architect, belast met de marketing en de haalbaarheid van het project, zijn deze pakketten speciaal afgestemd op bergachtige gebieden waardoor een nieuw huis in afgelegen gebieden dichterbij komt. 

Het bouwen van huizen in deze gebieden is vaak een hels karwei. 'Deze huizen zijn voor mensen die niet met de traditionele manier willen bouwen, dat is duur, tijdrovend en het creëert problemen voor de ontwikkelaars', legt Bikarbass uit. Zijn huizen zijn overigens niet geschikt voor stedelijke gebieden. Geïnteresseerden op het platteland of afgelegen gebieden krijgen kwaliteit voor weinig geld: 'Er is isolatie. Het hele huis is bedekt met een plastic laag tegen vocht. 

Spotgoedkoop
Hoewel het project nog in de kinderschoenen staat zijn er al wel details bekend. Zo begint Bikarbass met huizen van 100 m2, die al aangeschaft kunnen worden voor 250.000 dirham, nog geen 25.000 euro, meldt TelQuel. Er zijn al orders ontvangen door het bedrijf maar leveringen hebben nog niet plaatsgevonden. Eenmaal aangekomen bij de klant duurt het slechts twee weken om het huis in elkaar te zetten.

'Het is eenvoudig te installeren, zoals Ikea-meubels', verzekert de architect. Bikarbass ziet het als ideale scenario om op termijn de huizen in Marokko te produceren. 'We importeren dan alleen de technologie', besluit hij.
© Redactie 2016
marokko
rabat
driss bikarbass
europa
huis
huzien
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
mountakhab
can2019
amsterdam
turkije
ridouan taghi
mohammedvi
botolapro
moskee
al quds
raja
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
wk 2018
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
golaso