Turkse tanks rijden Syrië binnen

buitenland
169
24 aug '16
Tanks van het Turkse leger zijn woensdagochtend de grens met Syrië overgestoken tijdens het offensief tegen de Syrische grensstad en Daesh-bolwerk Jarablus.

Dat meldde de Turkse staatstelevisie TRT. Het doel is om terreurbeweging Daesh uit het Turkse grensgebied te verdrijven. De militaire operatie krijgt steun van gevechtsvliegtuigen van de door de VS geleide coalitie die tegen Daesh vecht. Een verslaggever van persbureau Reuters meldde aan de grens te zien dat zes Turkse tanks Syrië waren binnengereden. Turkse straaljagers en artillerie zijn al sinds woensdagochtend bezig met beschietingen en luchtaanvallen op Daesh-doelen.

Ook door Turkije gesteunde Syrische rebellen doen mee aan de operatie om de stad Jarablus te bevrijden van Daesh.

Mortiergranaten
Turkse tanks naderden eerder op woensdag al de Syrische grens en vuurden op posities van de rebellen. Het doel van de operatie is om de grens veilig te stellen en de coalitie tegen Daesh te steunen, liet een Turkse militaire bron weten. Ook noemde hij "Syrië's territoriale integriteit" als reden. Het Turkse leger had ook dinsdag al stellingen beschoten van terreurgroep Daesh, nadat vanuit Syrië twee mortiergranaten waren ingeslagen in de grensplaats Karkamis.

"Onze grens moet volledig van Daesh gezuiverd worden", zei de minister van Buitenlandse zaken, Mevlüt Cavusoglu, maandag op een persconferentie in Ankara. Turkije houdt Daesh verantwoordelijk voor de 54 doden die vielen bij een bomaanslag op een bruiloft in Gaziantep.

© ANP 2016
turkije
syrie
jarablus
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?