Valse beschuldiging: 'Watertekort in Frans stadje door komst Mohammed VI'

marokko
11
31 aug '16
Verschillende media hebben in Frankrijk en Marokko uitgepakt met een opmerkelijk bericht over watertekort in Betz, een stadje ten noordoosten van Parijs.

Koning Mohammed VI heeft daar een privéwoning en gaat er regelmatig op vakantie voor enkele dagen. De koning is opnieuw in Betz en dat is niet onopgemerkt gebleven, zeker niet toen er plotseling een acuut aan drinkwater ontstond. Sommige media schreven het tekort toe aan de plotselinge komst van de koning, die met een entourage van 300 man naar Frankrijk afreisde. 'Daar is het waternet van Betz, dat al met hevige tekorten kampte, niet tegen opgewassen', klonk het. 

Le360 zocht de zaak uit en wat blijkt? Het tekort aan water is een structureel probleem dat de lokale overheden al geruime tijd links laten liggen. Het was overigens Le Parisien die dinsdag de bom liet vallen in het medialandschap. Lokale overheden leggen echter uit dat er problemen zijn met de voorraden. Die zijn door 'klimatologische omstandigheden steeds beperkter geworden'. 

Dat is echter niet het hele probleem. De stad Betz, met zo'n 1.000 inwoners, heeft slechts één waterbron. Deze is nauwelijks in staat om water te leveren aan de lokale bevolking, laat staan om de toestroom van toeristen en het warme weer het hoofd te bieden. Lokale inwoners vragen al geruime tijd om een tweede bron voor een goede voorraad. 

Uithaal
De Marokkaanse nieuwsbron is zichtbaar geïrriteerd over de valse berichten over de koning. Le360 wijst naar de economische boost die het stadje krijgt bij de komst van de koning. Bovendien nodigt hij elke jaar kinderen uit Betz uit voor een gratis bezoek aan Marokko. De Franstalige nieuwsbron nam zelfs contact op met iemand die bij de gemeente Betz werkt. Deze bevestigde het structurele probleem.

Ondertussen probeert de stad het probleem op te lossen door water in flessen te leveren. 

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
betz
parijs
watertekort
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?