Schokkende omstandigheden in boot van Marokko naar Frankrijk (video)

marokko
14
1 sep '16
Een groep Marokkaans-Europese toeristen, waarvan het gros in Spanje en Frankrijk woont, heeft een verschrikkelijke reis achter de rug na een vakantie in Marokko.

De reizigers gingen met de Italiaanse veerboot Grandi Navi Veloci (GNV) via Tanger naar Sete met als tussenstop Barcelona. De reis, die een lekkere afsluiting van een vakantie had moeten worden, verliep voor honderden reizigers dramatisch. Sonia, een Italiaans-Marokkaanse, sprak dinsdagavond met Yabiladi over de kwestie en stelt dat het niet de eerste keer is dat er misstanden zijn aan boord van het Italiaans schip. Bovendien liepen ze ernstige vertraging op. Het Italiaans bedrijf wil niet reageren op vragen van de bron.

Sonia weet echter wel dat er vertragingen ontstonden omdat slechts één van de drie motoren liep. Ook kregen ze een andere boot dan het vaartuig waar ze voor betaalden. Sonia geeft verdere details over de ramptocht. 'Er was geen airco, ze stonden allemaal uit en wilden geen uitleg geven. We wilden met een manager spreken maar dat was onmogelijk.' Bovendien waren de cafetaria en het restaurant gesloten. 'Mensen met diabetes wilden drinken, maar konden dat nergens krijgen of kopen. Het was onmenselijk en onwaardig.'

Video
Ene Saida stuurde een video van de bizarre omstandigheden. Deze bevestigden de aantijgingen van andere Marokkanen. Deze Marokkaanse, woonachtig in Montpellier, sprak zich onder meer uit over de hygiënische omstandigheden en de situatie van de passagiers. Deze bracht ze in beeld. Ze filmde onder meer een leeg restaurant, waar alleen tafels en stoelen stonden. 'Er was geen voedsel of water', zegt ze als commentaar. Op foto's en beelden is te zien dat mensen op de vloer slapen, gelukkigen hadden matrasjes bij zich.

Sommige gezinnen betaalden tot wel 3.000 euro om in aangepaste kamers te kunnen slapen, maar kregen deze niet toegewezen door de drukte. Animatie en speelkamers voor kinderen ontbrak eveneens. De toestand van toiletten en de douches was eveneens schokkend. Op beelden is te zien dat licht ontbreekt en ronduit smerig zijn. 'Ik heb nooit in dergelijke omstandigheden gereisd. In de badkamer van vrouwen worden we gedwongen om flessen met water te vullen om ons daarmee te wassen. Er is zelfs geen wc-papier', somt ze op. 

'Ik kwam twee dagen en een nacht te laat op mijn werk, ik zal ze niet met rust laten', verwijst de woedende Marokkaanse vervolgens naar een claim bij het Italiaans bedrijf. 

© Redactie 2016
marokko
frankrijk
barcelona
sete
tanger
boot
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?