Marokko investeerde afgelopen jaren voor 22,9 miljard euro in leger

buitenland
24
2 sep '16
De Marokkaanse overheid pompte tussen 2010 en 2016 maar liefst 22,9 miljard euro (250 miljard dirham) in de Koninklijke Strijdkrachten.
Jeune Afrique schreef een artikel over de uitgaven van het ministerie van Defensie in de afgelopen zes jaar. De krant kopte het artikel met 'Marokko: Koninklijke Strijdkrachten, schildwacht van Mohammed VI'. Het Frans blad stelt dat het militaire budget 10,6% omvatte van de overheidsuitgaven in 2015. Een ander belangrijk detail is dat Marokko 13e ter wereld staat als grootste investeerder in het leger. 

De uitgaven in 2015 waren even veel waard als 3,2% van het bbp. Marokko heeft het zevende grootste leger van Afrika met 200.000 militairen en 150.000 reservisten. Jeune Afrique gebruikte een universiteitsbron om de cijfers te achterhalen en wijst daarin naar de megainvesteringen van Algerije. Het buurland van Marokko investeert een gigantische hoeveelheid uit de olie-inkomsten in het leger.

'Marokko heeft geen andere keus dan mee te gaan in de bewapening van het leger', stelt de schrijver. Marokko is al jaren bezig om gevechtsvliegtuigen en boten te moderniseren. Bovendien wil het verschillende soorten leveranciers hebben. Dit voornemen resulteerde eerder in de aanschaf van 24 F-16's en 250 Amerikaanse Abrams-tanks.
© Redactie 2016
marokko
defensie
leger
f16
veiligheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
vermist
tetouan
promotie
parijs
fa
team marokko
engeland
veroordeling
gevonden
groot-brittannië
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten