Hadj: ambtenaren lichten Marokkanen op, droomreis gaat niet door

marokko
5
3 sep '16
Voor vrijwel alle Marokkanen is het een droom om ooit de Hadj in Mekka te kunnen vervullen. Dat is echter voor een select groepje weggelegd.

Als je in Marokko al de financiële mogelijkheden hebt is het nog maar de vraag of je binnen de loting valt. Er zijn in Marokko meer mensen die de Hadj willen vervullen dan plaatsen beschikbaar. En dan zul je zien dat er altijd halvegaren zijn die hier misbruik van maken. In Ouarzazate is een groepje pelgrims opgelicht nadat ze vrij onverwachts toch nog hun reis konden maken. Dat is tenminste wat drie ambtenaren hen wijs maakten toen er zogenaamd enkele plekken vrijkwamen door afzeggingen. 

Al Ahdath Al Maghribiya schrijft vandaag over de oplichting. De krant weet dat twee ambtenaren van de gemeente Ouarzazate zijn opgepakt terwijl de hoofdverdachte nog altijd voortvluchtig is. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgegeven. De zaak begon enkele maanden geleden, toen een groepje Marokkanen te horen kreeg dat ze de hadj konden verrichten omdat andere pelgrims zich hadden teruggetrokken.

Na de aanvankelijke teleurstelling niet geloot te zijn konden ze hun spullen toch gaan inpakken. Om op de officiële lijst te komen moesten ze nog wel even bedragen tussen de 60.000 en 110.000 dirham aftikken. In totaal betaalden de slachtoffers rond de 400.000 dirham. De dag voor hun reis kwamen ze erachter dat ze opgelicht zijn omdat de ambtenaren verdwenen.

Na een protest, middels een sit-in, begon de politie een zoektocht naar het drietal, daarvan konden er twee gearresteerd worden.

© Redactie 2016
marokko
ouarzazate
oplichting
hadj
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?