Marokko onderzoekt couscous na onrust over gevaarlijke schimmels

marokko
1
5 sep '16
In Marokko is enkele weken geleden ophef ontstaan over de aanwezigheid van mycotoxinen in Marokkaanse couscous. Dat bleek echter niet zo te zijn.

Mycotoxinen zijn gevaarlijke schimmels die onder meer in vlees, koffie en granen worden gevonden. De Marokkaanse Voedsel- en Warenautoriteit ONSSA heeft eerder al gezegd dat het gerucht niet waar is. Nu is besloten dat er toch een dieper onderzoek komt naar deze schimmel. ONSSA liet in de verklaring weren dat er regelmatig controles zijn maar dat er niks bijzonders is gevonden. Zeker niet een schimmel die levensgevaarlijk is. 

Vandaag is besloten om verder onderzoek te doen. Dit kan gezien worden als antwoord op onderzoek van de Spaanse Universiteit van Valencia in samenwerking met een universiteit in El Jadida. Bizar genoeg zitten de universiteiten achter het bericht dat 'meer dan 90% van de onderzochte couscous mycotoxinen bevat'. ONSSA komt nu dus met een eigen wetenschappelijk onderzoek. 

Daarin neemt het ook andere granen mee zoals harde tarwe, zachte tarwe, meel en pluimveevoer. 'Het doel is om gerichte controles uit te voeren gericht op mycotoxinen, maar ook om de uitkomsten van eerdere controles te versterken', zegt een woordvoerder.

© Redactie 2016
marokko
onssa
volksgezondheid
couscous
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?