Marokkaanse startup komt met 'koepelwoning'

marokko
4
5 sep '16
Koepels worden in Marokko en elders niet vaak gebruikt als woning maar meer als versiering van moskeeën en kathedralen.

Dat moet anders kunnen, vonden de twee jonge Marokkanen Mustapha Bahraoui en Younes Ouazri. Zij bedachten een ecologische woning gemaakt in koepelvorm. Bahraoui, waterbouwkundige en Ouazri, burgerlijk ingenieur, noemden hun bedrijf Morocco Eco-Dome. Het bouwbedrijf bouwt koepelvormige woningen die op z'n zachtst gezegd zeer bijzonder zijn. 

De woningen zijn gemaakt van zakken gevuld met een mengsel van aarde en cement dat wordt gebruikt als bindmiddel. Deze speciale zakken worden op elkaar gestapeld en vastgemaakt waarna de structuur gecoat wordt met een mengsel van gehydrateerd kalk en stro. Het concept is geïnspireerd door het werk van de Iraanse architect Nader Khalili, die deze zandzakken in de jaren '80 gebruikte. 

Marokkaans
'We hebben dit concept een Marokkaanse tint gegeven met lokale materialen. Wat de bouw betreft hebben we geotechnische effecten van elk type land gebruikt', legt Ouazri uit. Deze materialen zien we regelmatig terug op het platteland van Marokko en zorgen voor akoestische en thermische isolatie. Het bouwen van de constructie gaat bovendien twee keer zo snel als dat van een conventioneel huis. 

In de zakken zit 90% aarde en slechts 10% cement, geven Ouazri en Bahraoui aan. Door de samenstelling ontstaat een zekere stabiliteit. Deze structuren zijn bovendien bestand tegen aardbevingen. Een Eco-Dome kost per vierkante meter 2.000 dirham. De totale prijs kan echter variëren en is afhankelijk van de coating, tegels en het interieur. Morocco Eco-Dome is momenteel bezig met haar derde project. 

Woning
Het eerste prototype staat in de Hassania School of Public Work. De tweede is een huis van 72 vierkante meter en gebouwd in Sidi Allal Bahraoui, regio Rabat. Hier woont een gezin van vijf personen in. Het derde Eco-Dome huis is 250 vierkante meter groot en is in aanbouw. Deze zal het cultureel centrum van Agouim vormen, in de buurt van Ouarzazate. 

De eigenaren hebben voor ogen om hun product te ontwikkelen door zich te richten op investeerders in de toeristische sector. Deze Eco-Domes vereisen overigens speciale toestemming van de autoriteiten omdat het gebruikte materiaal 'aards' is. Deze moeten extra gecontroleerd worden op stabiliteit.

© Redactie 2016
marokko
marokkanen
eco dome morocco
mustapha bahraoui
younes ouazri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?