Casablanca: meest magische en onbegrepen stad van Marokko
National Geographic pakt op de eigen website uit met een bijzonder artikel over de stad Casablanca.
06 September 2016
reizen

Als je aan vakantie in Marokko denkt, zal je in eerste instantie aan Marrakech, Chefchaouen, Al Hoceima, Agadir en Tanger denken. Casablanca, de economische hoofdstad van het koninkrijk, komt in veel van onze lijstjes niet eens in de top tien terecht. Onbegrijpelijk, zo is de Britse journalist Tahir Shah van mening. Hij woont en werkt al enkele jaren in Marokko en richt zijn blik op de witte stad. 

Charmes
Toen Shah vanuit Londen naar Casablanca afreisde verwachtte hij een beeld zoals het in de gelijknamige film werd geschetst. Hij vond echter een prikkelend oord. Voor hem ligt de charme van de stad in details: decoratieve geschiedenis en het moment dat de stad uitloopt om een stoeltje te bemachtigen in de grootste cafés van de stad. Ook vond hij de architectuur van de stad schitterend. 

Hij verwees naar de Franse architecten, die ambitieuzere projecten lanceerden dan ze in Parijs zouden kunnen doen. 

Mengelmoes
De Witte Stad van Marokko heeft generaties lang Marokkanen aangetrokken uit alle provincies van het koninkrijk. Casablanca werd daarmee een mengelmoes van al deze invloeden. 'Restaurants en winkels worden bezocht door vaste klanten waardoor de indruk bestaat dat ze goede prijzen rekenen', schrijft Shah over de financiële kant in de stad. 

Uhmm... Oké...
Hij vertelt ook over een bizarre dag waarin een 'tovenaar' op zijn deur klopte en hem verwees naar een genie op de binnenplaats van zijn huis. Deze man is de bewaker van een schat en met een exorcisme kon hij deze vrij krijgen. Voor hem een magische ervaring, voor de Marokkaan waarschijnlijk een doodenge en kwalijke kwestie.

Enfin, een dergelijk stuk op de website van National Geographic zal voor de stad en Marokko alleen maar positieve gevolgen hebben. Vooral de toeristische sector van Casablanca kan een boost gebruiken.

marokko
casablanca
marrakech
chefchaouen
toerisme
tahir shah
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi