Deze Marokkanen hebben niets met Eid ul-Adha: 'Te veel hoofdpijn'

marokko
15
7 sep '16
Maandag 12 september viert de islamitische wereld Eid ul-Adha, maar niet iedereen kijkt daar reikhalzend naar uit.

Niets mooiers dan een vader die met de schaap op zijn schouder een huis binnenkomt waar zijn gezin staat te wachten voor een hoop gezelligheid en een overheerlijke barbecue toch? Het gros van de Marokkanen doet graag mee aan deze Sunnah in de islam maar een enkeling keert zich ervan af. Zij gebruiken de drie dagen vrijaf liever voor een vakantie in bijvoorbeeld Tanger of Marrakech. 

Keuzes
Huffington Post Marokko sprak met een paar Marokkanen (woonachtig in Marokko) die niets zien in het volgen van dit gebruik. Zo sprak men met Ali, getrouwd en vader van een onbekend aantal kinderen. De 51-jarige hotelmedewerker gaat liever enkele dagen op vakantie in het zuiden van Spanje om van de laatste dagen zon te genieten. 'Als we in Marokko zijn koop ik een schaap, maar met het lange weekend voor ogen geef ik de voorkeur om met mijn familie op vakantie te gaan', legt hij uit. 

De bron denkt dat de kern van het probleem vooral ligt bij het organiseren van een dergelijke feestdag, die slechts eens per jaar op de agenda staat. Veel jongeren zien het als te veel gedoe om een schaap te kopen, het te offeren en om een slager te zoeken die het kan snijden. 

Gedoe
De 34-jarige Sarah is een van deze jongeren. Ze is al twee jaar getrouwd en gaat liever enkele dagen op vakantie in Marrakech. 'Ik heb er geen behoefte aan, het is meer hoofdpijn. Ik neem liever een paar dagen vrij om op vakantie te gaan dan een schaap te slachten', zegt ze in gesprek met HPM. 

Smaak
Mehdi is een jongeman uit Marrakech die in Rabat woont. Hij maakt het nog bonter en stelt naast het feit dat hij niet van schapenvlees houdt, niets heeft met de sfeer van Eid ul-Adha. Hij brengt deze dagen dan ook alleen door. 'Ik hou niet van schapenvlees, noch van de sfeer van Eid. Je eet om 08:00 gegrild vlees om vervolgens om 11:00 schapenhoofd te eten', wijst hij naar een irritatiepunt. Maar wie hem daartoe dwingt? 

Wel of geen schaap: hoteleigenaren smullen van Eid ul-Adha, vooral zij die hun ondernemingen in Marrakech en Agadir hebben. Beide steden worden veel bezocht door binnenlandse toeristen. Sommige hotels bedenken daarom kortingen en speciale maaltijden voor hun klanten zodat ze uitgebreid van het feest kunnen genieten.

© Redactie 2016
marokko
eid ul adha
offerfeest
marokkanen
tanger
marrakech
vakantie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?