Marokko verdedigt Saudi-Arabië na nieuwe'11 september wet' in VS

marokko
33
14 sep '16
Marokko heeft zich kritisch uitgesproken tegenover de goedkeuring van een nieuwe wet in de Verenigde Staten.

Het Amerikaans congres stemde in met de zogeheten JASTA-wet. Daarmee kunnen familieleden van slachtoffers van terreuraanslagen verdachte landen aanklagen. Deze wet zou bijvoorbeeld familieleden van de slachtoffers van 11 september 2001 in staat moeten stellen om Saudi-Arabië aan te klagen als mede-verantwoordelijke. De link met Saudi-Arabië is door sommigen gelegd omdat sommige aanslagplegers uit dat land kwamen en Osama Bin Laden een Saudiër is. 

Bewijs voor ook maar minimale betrokkenheid van de Saudische autoriteiten is ondanks veelvuldig onderzoek nooit gevonden. De wet werd in het kielzog van de herdenking van 11 september goedgekeurd. 

Verklaring
Gisteren publiceerde het Marokkaans ministerie van Buitenlandse zaken een verklaring waarin indirect steun werd geuit aan Saudi-Arabië. Het ministerie begon de verklaring door te zeggen dat Marokko altijd deel uitmaakt van de strijd tegen terreur. Daarna legde het de link naar de Arabische staten, met inbegrip van de Golfstaten, die ook bijzonder betrokken zijn geweest bij de strijd tegen internationale terreur.

'Zowel militair als financieel', stelt Marokko. Het ministerie betreurt de wet omdat het deze inspanningen ondermijnt. Bovendien valt te lezen dat het niet acceptabel is dat een lidstaat en bondgenoot in de strijd tegen terreur vervolgd kan worden voor terroristische daden van enkele individuen. Marokko roept op tot het respecteren van alle beginselen van het VN-Handvest.

Marokko heeft hiermee een sterk signaal af naar Saudi-Arabië, een land waarmee de relaties beter dan ooit zijn.

© Redactie 2016
marokko
saudiarabie
vs
911
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?