Topman EU-hof legt bom: 'Westelijke Sahara geen Marokko'

marokko
91
15 sep '16
Advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europese Hof van Justitie vindt dat de Westelijke Sahara geen deel van Marokko is en dus niet valt onder verdragen tussen de EU en Rabat.

Dit blijkt uit een woensdag verspreide 'opinie' van Wathelet. De mening van de advocaat-generaal is belangrijk, omdat het hof die in de meeste rechtszaken volgt. Dat zou een bom leggen onder een Europees handelsakkoord met Marokko over landbouw- en visserijproducten. De Europese raad van betrokken ministers is bij het EU-hof in Luxemburg in beroep gegaan, nadat de EU-rechters in december het vrijhandelsakkoord met Marokko uit 2012 ongeldig hadden verklaard.

De reden was dat het akkoord helemaal niet rept over de Westelijke Sahara, waar ook producten voor de EU vandaan komen. EU-rechters gebruiken het woord 'bezetting' hiervoor. De Europese ministers hoopten het akkoord te redden door in beroep te gaan, maar als het aan Wathelet ligt, lukt dat niet.

De voormalige Spaanse Westelijke Sahara werd in 1975 ingelijfd door Marokko. Historici hebben de binding tussen Marokko en de Sahara voor de Spaanse macht aldaar al aangetoond. Sinds 1975 is het in Marokko officieel Marokkaans grondgebied, maar dat wordt internationaal nog niet erkend.

© ANP 2016
marokko
melchior wathelet
europa
marokkaanse sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?