Marokkaanse geluksvogel hoeft cel niet in dankzij 10 centimeter

marokko
0
19 sep '16
Afgelopen donderdag is een Marokkaan vrijgelaten dankzij slim optreden van zijn advocaat en een hoop geluk.

Persbureau AFP schrijft over het bijzonder avontuur van de man. Eind augustus werd hij bij de Frans-Spaanse grens gestopt door de politie van Perthus. Hij reisde in een bus van Euroline en had geen verblijfsvergunning. De stop vond plaats bij een bushalte, net over de Franse grens in Spanje. Saillant detail: de bushalte staat maar 10 centimeter van de grens en viel nauwelijks op. 

Verdragen
Zijn advocaat Christopher Poloni ontdekte dat de check op 10 centimeter op Spaans grondgebied plaatsvond en zijn cliënt zodoende vrijgelaten moest worden. Op 7 november 1659 is artikel 42 van het Verdrag van de Pyreneeën ondertekend door kardinaal Mazarin en Don Luis Mendez de Haro, waarin de grensbepaling staat, maar concrete details erover werden niet genoemd. 

Poloni ontdekte dat er in 1764 en 1856 nieuwe verdragen kwamen waarin afspraken werden gemaakt over 602 terminals. Conclusie van de zaak: een van deze terminals, de bushalte, staat officieel in Spanje, ongeveer tien centimeter van de grens. De Marokkaan zonder papieren werd zodoende vrijgesproken door de rechtbank van Perpignan. 

Hij ontsnapt hiermee aan het detentiecentrum voor illegalen en procedures voor uitzetting.

© Redactie 2016
marokko
opmerkelijk
perpignan
perthus
politie
illegaal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?