Marokkanen beslissend in zesde ronde Eredivisie

marokko
0
19 sep '16
De Marokkaanse inbreng in een nieuwe Eredivisie-ronde is ook afgelopen weekend hoog.

FC Utrecht - FC Groningen (1-5):
Van de A1 van Feyenoord overgekomen naar FC Groningen wist Ousamma Idrissi zich heel gauw op te werken naar het eerste elftal. Met een prima eerste seizoen in de Eredivisie achter de rug waren de Groningers zo tevreden met de rechtsbuiten dat zijn verbintenis werd opengebroken en verlengd tot medio 2020. Afgelopen vrijdag stond Idrissi in de basis net zoals Sofyan Amrabat deel uit maakte van de eerste elf bij FC Utrecht.

Linksbuiten Mimoun Mahi nam nog plaats op de bank tijdens de aftrap. FC Groningen verkeert al een tijd in een puntencrisis, de afgelopen vijf speelronden kwam de club uit het noorden niet verder dan drie punten en bivakkeerde dus ook in de onderste regionen.

Het breekpunt in deze slechte reeks vond vrijdag dus plaats met een hoofdrol voor de nog maar 20-jarige Idrissi. Van de vijf doelpunten was hij zelf verantwoordelijk voor de eerste twee wonderschone treffers, de 3-0 kwam voort uit zijn voorbereidende werk die keurig werd afgerond door Danny Hoesen. Teamgenoot Mimoun Mahi werd in de 82e minuut nog gebracht. Uiteindelijk werd het 1-5 in de stadion de Galgenwaard.

Vitesse - Go Ahead Eagles (2-0):
Sindskort is ook Adnane Tighadouini weer te bewonderen in de Eredivisie. De linksbuiten die maar mondjesmaat aan de beurt kwam bij Málaga CF en ook tijdens zijn verhuurperiode bij Kayserispor niet tot zijn recht kwam, speelt komend seizoen voor Vitesse. Gisteren werd de aanvaller aan het begin van de tweede helft gebracht, helaas zonder doelpuntenproductie of betrokken te zijn geweest bij een treffer.

De 23-jarige Marokkaanse international won met 2-0 thuis van Go Ahead Eagles en neemt het volgende week op tegen FC Twente.

Willem II - Excelsior (1-1):
Vrijetrappen-specialist Hicham Faik bewees gisteren zijn waarde voor zijn nieuwe club Excelsior. De middenvelder zag vanaf de reservebank zijn formatie gedurende ruim 70 minuten afstevenen op een verlies. In de 78e minuut ingebracht had de middenvelder slechts twee minuten nodig om het tij te keren voor de club uit Kralingen.

Nadat Excelsior een vrije trap kreeg toegekend eiste de specialist deze op om hem vervolgens vakkundig net boven doelman Lamprou te laten verdwijnen. Excelsior kon zodoende dankzij de op tijd ingebrachte Faik met één punt terugreizen naar Rotterdam.

Sparta Rotterdam - NEC Nijmegen (2-0):
Het gaat Sparta Rotterdam vrij gemakkelijk af na jaren afwezigheid in de Eredivisie. De club uit het Rotterdamse Spangen maakt al geruime tijd deel uit van het linkerrijtje en wist ook vandaag als winnaar uit de bus te komen. Deze zege werd mede mogelijk gemaakt door de eerste spits Zakaria El Azzouzi, de Ajax-huurling scoorde vanuit een uitstekende voorzet de zekerheidstreffer voor Sparta.

Zijn formatie werd in de 17e minuut al op voorsprong gezet door Verhaar, maar in de 80e minuut maakte de international van Jong Marokko een einde aan alle onzekerheid. Alweer het tweede doelpunt van de nog jonge schutter. Vorig seizoen kwam hij in de tweede seizoenshelft bij FC Twente tot vier treffers.
PSV - Feyenoord (0-1):
Na Manchester United met lege handen naar huis te hebben gestuurd was het vandaag weer raak voor Feyenoord. PSV werd in het Philips Stadion met 0-1 verslagen, auteur van deze succesmiddag was Botteghin. Bij Feyenoord begon Karim El Ahmadi in de basis, de man die donderdag Paul Pogba in zijn zak had. Mohamed El Hankouri moest in deze topper helaas de hele wedstrijd op de bank plaats nemen.

Feyenoord gaat overtuigend aan kop in de Eredivisie met maar liefst vijf punten verschil op de nummers twee en drie.

PEC Zwolle - AZ Alkmaar (0-2):
PEC Zwolle bevindt zich in een regelrecht doemscenario. In tegenstelling tot vorig seizoen waarbij ze zich op een haar na niet plaatsten voor de voorronde van de Europa League, is de club nu hekkensluiter. Vanmiddag begonnen Youness Mokthar en Hachim Mastour op de bank, Anass Achahbar stond wel op het veld bij de aftrap. Aan de kant van AZ mocht nieuweling Iliass Bel Hassani wel in het basiselftal beginnen. In de lijn van het ongeluk voor PEC was het ook vandaag weer raak, in eigen huis zag trainer Ron Jans AZ Alkmaar met 0-2 huiswaarts vertrekken.

De ingebrachte Youness Mokthar kon ook niks in het doelpuntenverloop teweeg brengen. Volgende week wacht een lastige uitwedstrijd tegen Ajax.

Heracles Almelo - Ajax (0-2):
Ajax revancheerde zich vorige speelronde in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Na een rampzalige eerste reeks in de Eredivisie en de uitschakeling voor de Champions League haalde de club uiteindelijk wel Hakim Ziyech binnen. Diezelfde Ziyech bewees tegen Vitesse meteen zijn meerwaarde, vanuit een uitgemeten vrije trap werd het enige doelpunt van de wedstrijd binnengekopt. 

Met een basisplaats in de Europa League tegen Panathinaikos (red. 1-2 winst) behoorde een basisplaats vandaag tegen Heracles dan ook tot de verwachting. Met wat uitstekende individuele acties en een keihard schot op de keeper van de Heraclieden speelde Ziyech een redelijke eerste helft.

Het was dan ook opvallend te noemen dat de technicus halverwege de tweede helft werd geslachtofferd door zijn wissel met Kasper Dolberg. Ajax won uiteindelijk wel door een doelpunt van Davy Klaassen en Nemanja Gudelj. 

© Redactie 2016
marokko
ousamma idrissi
hicham faik
zakaria el azzouzi
eredivisie