Zero Mika in Marokko? Nog niet helemaal

marokko
1
20 sep '16
Twee maanden na het verbod op plastic tasjes in Marokko is het de autoriteiten nog niet helemaal gelukt om deze uit te roeien.

Dat meldt Akhbar Al Yaoum vandaag. Vooral op de markten in Marokko zijn tasjes nog veelal verkrijgbaar. De enige verandering is de verkoopprijs van deze tasjes. Daar waar een kilo plastic tasjes nog 20 dirham kostte, is dat nu 50 dirham per kilo. Deze prijsstijging is te wijten aan de juridische risico's voor handelaren die de tasjes nog steeds illegaal aan de man brengen. 

Plastic tasjes worden voornamelijk gemaakt door geheime fabrieken, waarvan een groot deel gelegen is in Casablanca en de rand  van de stad. Ook is er veel smokkel in het noorden van het koninkrijk. In aanvulling hierop moet gezegd worden dat de voorraden niet volledig zijn uitgeput voor de inwerkingtreding van de 'Zero Mika wet'. 

Overgang
Volgens professionals in de kunststofindustrie is de huidige situatie in de markt een gevolg van het verbod dat plaatsvond zonder dat de autoriteiten een redelijke overgangsperiode invoerden om fabrieken om fabrikanten om te scholen. Ook kijkt de krant naar bedrijven die misbruik maken van de huidige situatie. Daar waar sommige middelgrote winkels ze nog gratis weggaven, worden ze nu te koop aangeboden.

© Redactie 2016
marokko
zero mika
plastic
markt
tasjes
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?