Marokkaan maakt kunstwerk om aanslagen Brussel en Parijs te herdenken

marokko
1
21 sep '16
'The Flame of Hope', zo heet het kunstwerk van Mustapha Zoufri dat als herdenkingswerk moet dienen.

Deze zal in het hart van Brussel, in de gemeente Molenbeek, gebouwd worden en is een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en Brussel. De Flame of Hope is een productie van de Raad voor de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland en de gemeente Molenbeek. Het monument zal van roestvrij staal zijn, in de vorm van een balk en 2,70 meter hoog en 1,25 meter breed zijn. 
Saamhorigheid Het werk van Zoufri zal gevormd worden door de letterkunst met een denkbeeldige en abstracte taal. Begin november moet het in het gemeentehuis van Molenbeek staan. Saamhorigheid en verdraagzaamheid zijn twee kenmerken die hiermee uitgedragen worden als kenmerk voor de sociale verhoudingen in de Brusselse wijken. 

'Het beeld was oorspronkelijk gepland om de viering van 50 jaar Marokkaanse migratie te vieren en toen kwamen de aanslagen in Parijs en Brussel die ons onderdompelden in oneindige droefheid', legt Zoufri uit. 'Ik woon al geruime tijd in de stad en Molenbeel heeft last van deze aanvallen. Dit monument is een ode aan het leven. Een vlam van hoop.' 

Kunst Volgens hem mag dergelijke kunst niet verdwijnen in een galerie maar moet het als boodschap dienen aan de jongeren. 'Het is een manier om nee te zeggen tegen terrorisme, nee tegen deze misleide jongeren die radicaliseren en misdaden begaan tegen onschuldige mensen', aldus de 57-jarige kunstenaar in gesprek met de krant La Capitale.

© Redactie 2016
marokko
marokkaan
mustapha zoufri
kunst
the flame of hope
molenbeek
brussel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?