Marokkaanse hasj gebruikt om Daesh te financieren

marokko
5
21 sep '16
Marokkaanse hasj zou een belangrijke bron van inkomsten vormen voor een aantal extremistische organisaties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia op basis van ontdekkingen van Franse, Spaanse en Italiaanse inlichtingendiensten. Leden van bijvoorbeeld Daesh vervoeren Marokkaanse hasj in vrachtschepen en vissersboten naar landen die door oorlog zijn geteisterd. Denk daarbij aan Libië en Syrië. Malta en Egypte worden ook als populaire bestemming genoemd. 

Daar worden de drugs verkocht of zelfs doorgestuurd naar speciale dealers van Daesh. De krant benadrukt dat bovengenoemde inlichtingendiensten al sinds 2013 aanwijzingen volgen hierover. Dat vormt een nieuwe uitdaging voor anti-terreureenheden in landen als Marokko. Europol voelde zich al genoodzaakt om contact op te nemen met de Marokkaanse diensten en die van buurlanden.

Daarin werd geopperd voor een betere samenwerking op het gebied van drugsbestrijding en daarmee terreurbestrijding. Volgens de krant zijn er al vergaderingen gevoerd in Rabat, Rome en Madrid.

© Redactie 2016
marokko
hasj
daesh
syrie
spanje
italie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?