Marokkanen-zaak Wilders: 'OM vervolgt PVV-leider onterecht'

algemeen
28
23 sep '16
Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders onterecht.

Dat zei de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, vrijdag aan het begin van de zitting in de zaak bij de rechtbank in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Knoops voert verweer tegen de vervolging van de politicus om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. De verdediging krijgt deze kans voor het begin van het inhoudelijke proces, dat vanaf 31 oktober gepland staat.

Een zogenoemd preliminair verweer gaat over de vraag of het OM Wilders wel terecht vervolgt. Als de rechtbank het OM niet-ontvankelijk zou verklaren gaat de zaak verder niet door.

Regelen
Wilders wordt berecht om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" moet worden.

Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", reageerde Wilders.

Doctrine
Knoops wijst op een 'doctrine' in de Verenigde Staten dat een rechter geen oordeel moet vellen over uitspraken die zijn gedaan in politieke context. De rechter heeft wel de bevoegdheid om dat te doen, maar zou dat niet moeten doen, meent Knoops. De uitspraken waarvoor Wilders wordt vervolgd, horen volgens de advocaat beoordeeld te worden door de publieke opinie en de kiezers tijdens de verkiezingen.

Nu wordt van de rechter eigenlijk een oordeel gevraagd over het verkiezingsprogramma van de PVV, stelt Knoops. "Een programma dat door bijna een miljoen kiezers wordt omarmd. Dat is inbreken in de eerbied van een politieke partij. Van u wordt een onmogelijke taak verlangd."

© ANP 2016
marokkanen
marokkanenzaak
geert wilders
geert jan knoops
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?