Pure vreugde: Marokkaanse joden vieren feest met portret koning (video)

buitenland
20
26 sep '16
Honderden Marokkaanse joden hebben zich in Essaouira verzameld om Hilloula te vieren ter nagedachtenis van Rabin Haim Pinto.
Tussen de joodse festiviteiten door werd er ook een mooi Marokkaans feestje gebouwd in aanwezigheid van islamitische Marokkanen en lokale politici. In een video - die de hele wereld over gaat - is te zien hoe de Marokkaanse joden dansen op het lied 'Sawt Al Hassan'. Het bijzonder liedje markeert het gedenkwaardig en historisch moment van de Groene Mars. 

Deze mars, waar honderdduizenden Marokkanen bij aanwezig waren, geldt als bevrijding van de Marokkaanse Sahara op de toenmalige Spaanse bezetter. Naast Sawt Al Hassan zongen de joden ook andere Marokkaanse liederen terwijl ze hun loyaliteit aan de koning van Marokko toonden door een portret van hem te dragen in het feestgedruis. 

Joden in Marokko
Antisemitisme in Nederland wordt door pers en politiek vaak met de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in verband gebracht. 'Zit in de cultuur', schreven veel opiniemakers. Zij doen er goed aan om de geschiedenis van Marokko en joden even goed door te nemen. Marokko leverde in tegenstelling tot Nederland geen joodse onderdanen uit aan de nazi's toen Hitler daar om vroeg. Joden maken al duizenden jaren deel uit van Marokko en dat moest zo blijven. 

Tussen 1961 en 1964 emigreerden 97.000 Marokkaanse joden naar het zionistenland Israël omdat ze daar een beter leven werd beloofd. Deze operatie heet 'Operation Yakhin' en werd uitgevoerd door de Mossad. Israël voerde over de hele wereld dergelijke operaties uit om het illegaal ingenomen land van de Palestijnen te vullen.

Nadien keerden duizenden Marokkaanse joden terug.  

© Redactie 2016
marokko
joden
essaouira
sawt al hassan
groene mars
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
gabon
vriendschappelijk
vahid halilhodžić
turkije
syrië
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
racisme
golaso
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi