Marokkaanse karikaturist met dood bedreigd na delen spotprent over God

buitenland
2
27 sep '16
De Marokkaanse karikaturist en hoofdredacteur van de krant Babobi, Khalid Gueddar, is met de dood bedreigd en heeft de politie om bescherming gevraagd.
Hij deelde op zijn Facebookpagina de spotprent van Nahed Hattar, de Jordaanse cartoonist die afgelopen week is doodgeschoten nadat hij het gerechtsgebouw in Jordanië verliet. Hattar werd in augustus vorig jaar gearresteerd wegens de spotprent. Gueddar, die wel vaker in opspraak is geraakt in Marokko, deelde de prent op Facebook om 'aan te tonen om welke reden Hattar is gedood'. Zelf zegt hij het 'niet eens te zijn met de spotprent'. 

Godslastering
Op de cartoon is een bebaarde man te zien met twee vrouwen in bed. Zij zijn in de hemel terwijl 'God', getoond als oude bebaarde koning, de ingang van de tent opent en vraagt of de bebaarde man iets nodig heeft. Deze geeft 'God' een aantal orders en vraagt hem de volgende keer te kloppen als hij binnen wil komen. In vrijwel alle islamitische landen klonken er tegengeluiden.

Charlie Hebdo
Over de onschuld achter de reden van het delen van de cartoon kunnen vraagtekens gezet worden. Zeker omdat Gueddar een citaat van Charlie Hebdo deelde bij de cartoon. Tegenover Moroccoworldnews reageert Gueddar echter vol onschuld. Hij deelde de cartoon alleen om zijn Facebookvrienden aan te tonen wat de dood van Hattar veroorzaakte. Onmiddellijk na de publicatie ontving Gueddar dreigementen via privéberichten. 

Hij riep de Marokkaanse autoriteiten op om hem te beschermen tegen de dreigers. 'Als individuen dreigen te moorden, zetten zij anderen aan om het daadwerkelijk in praktijk te brengen. Intellectuelen en kunstenaars schrikken hierdoor af.' Hij heeft een dreigement gemeld en wil deze persoon, gezien de ernst ervan, mogelijk vervolgen.
© Redactie 2016
marokko
khalid gueddar
babobi
cartoon
karikaturist
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
gabon
vriendschappelijk
vahid halilhodžić
turkije
syrië
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
racisme
golaso
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi