Israëlische ex-president Peres overleden

buitenland
44
28 sep '16
De voormalige Israëlische president en premier, Shimon Peres, is woensdag in Tel Aviv op 93-jarige leeftijd overleden.

Peres stond aan de de wieg van de schurkenstaat Israël en speelde als militair en politicus een cruciale rol in de vestiging van deze staat in Palestina. Duizenden liters bloed vergieten, schenden van mensenrechten en oorlogsverdragen voerden hierin de boventoon. Hij kreeg op 13 september een zware beroerte en werd in een ziekenhuis in Tel Aviv opgenomen. Peres was in twaalf Israëlische kabinetten minister, twee maal premier en van 2007 tot 2014 president.

Hij was een architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, bekend als de Suez-oorlog, het Israëlische nucleaire programma, de vrede met Egypte (1979) en de vredesonderhandelingen met Palestijnen die in 1993 tot de akkoorden van Oslo leiden. Het jaar daarna kreeg Peres daarvoor samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) de Nobelprijs voor de Vrede.

Peres werd geboren in het destijds Poolse Wiszniew en verhuisde als kind van elf naar Palestina. In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlische 'Vader des Vaderlands' David Ben Gurion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspartij en werd in 1959 lid van het parlement.

© ANP 2016
palestina
zionisten
shimon peres
tel aviv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi