Politieke fdi7a: Marokkaanse ambassadeurs weigeren terug te keren

buitenland
8
29 sep '16
Drie Marokkaanse ambassadeurs weigeren hun posten te verlaten nadat de overheid een herschikking had doorgevoerd van het ambassadeursbestand.
Van de zeventig ambassadeurs die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft teruggeroepen hebben er drie geen gehoor gegeven aan de oproep. Het gaat om de diplomaten in Sudan, Madagaskar en Portugal. Het drietal heeft aangedrongen op verblijf, meldt Akhbar Al Yaoum vandaag. Zij hebben de woede van het politiek landschap in Marokko op hun hals gehaald door regeringen van hun gastlanden te vragen om te bemiddelen met de Marokkaanse staat. Volgens de krant is dit een vorm van 'ongekende ketterij' binnen het diplomatieke korps. 

Uitzondering
Het fenomeen komt in andere landen wel vaker voor maar in Marokko hoef je dat normaliter niet te proberen. Waarschijnlijk zijn de drie ge├»nspireerd door de voormalige ambassadeur van Marokko in Saudi-Arabi├ź, Abdelkarim Essammar. Ook hij moest na jaren in Riyadh terugkeren maar wilde dat niet. Hij schakelde zijn Egyptische vrouw in om de hulp van de echtgenote van de Saudische koning te vragen. Hij bemiddelde tussen beide partijen en Essammar mocht ondanks zijn gezondheidsproblemen aanblijven. Hij bleef ambassadeur tot zijn dood. 

De zaak werd toen breed uitgemeten en nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Het benoemen van de nieuwe ambassadeurs werd onlangs door koning Mohammed VI gedaan. Op 23 juni werden de laatste zes ingehuldigd in Casablanca. Vijf maanden eerder huldigde de koning ruim 60 anderen in. Zij zijn allen afkomstig uit het politieke landschap en uit de vrijwilligerssector, met inbegrip van mensenrechtenorganisaties. 
© Redactie 2016
marokko
ambassade
portugal
madagascar
sudan
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
algerije
gabon
vriendschappelijk
chan2020
badr hari
rico verhoeven
islamitisch onderwijs
turkije
chan 2020
cornelius haga lyceum
atlasleeuwen
frmf
casablanca
politie
marrakech
team marokko
tanger
ajax
iran
golaso
spanje
daesh
dgsn
moord
mohammed vi