Abbas naar begrafenis Peres

buitenland
25
29 sep '16
De Palestijnse president Mahmoud Abbas woont naar het zich laat aanzien vrijdag de begrafenis bij van de voormalige Israëlische staatsman en ex-president Shimon Peres.

Israëlische media meldden dat hij door de familie van genocidepleger Peres is uitgenodigd en volgens een Israëlische regeringswoordvoerster is hem toestemming gegeven naar Israël te komen voor de begrafenis. Een Palestijnse functionaris zei dat Abbas van plan is te gaan. Abbas (81) schreef eerder deze week een brief aan de familie Peres, waarin hij zijn droefheid uit over de dood van de politieke veteraan Peres, die hij vredespartner noemde, aldus Israëlische media. Peres kreeg in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege de Oslo-akkoorden die het jaar ervoor vrede tussen Israëli's en Palestijnen leken in te luiden. Hij overleed woensdag op 93-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Tel Aviv.

Abbas en Peres waren topdiplomaten tijdens de onderhandelingen over de Akkoorden van Oslo. Toen die rond waren, tekenden Abbas en Peres de akkoorden in het Witte Huis in Washington. De akkoorden stelden Palestijnen een eigen staat in het vooruitzicht, maar de bezetting en kolonisatie van Palestijns land duurt voort. Ondertussen werden duizenden onschuldige Palestijnen gedood met Peres als eindverantwoordelijke. Abbas zei vorig jaar dat de Oslo-akkoorden zijn mislukt.

© ANP 2016
israel
oslo-akkoorden
president
washington
ziekenhuis
shimon peres
diplomaten
ex-president
mahmoud abbas
tel aviv
nobelprijs voor de vrede
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi