Marokko vergrijst drie keer sneller dan westerse landen

marokko
3
3 okt '16
Zaterdag stond de Internationale Dag van Ouderen wereldwijd op de agenda. Een goed moment om even naar de vergrijzing in Marokko te kijken.

Volgens prognoses van VN-organisatie UNFPA (United Nations Population Fund) is 15% van de Marokkaanse bevolking in 2030 ouder dan zestig jaar en in 2050 zelfs 22,9%. Dat is volgens de organisatie drie keer sneller dan vergrijzing in westerse landen. 'De vergrijzing in Marokko is te wijten aan de snelle demografische transitie en de vruchtbaarheidscijfer, dat in slechts 30 jaar is gehalveerd. Moeders krijgen gemiddeld 2,2 kinderen', stelt het rapport.

Uitdaging
Voor UNFPA is het fenomeen een grote economische en sociale uitdaging voor Marokko en andere landen, gezien de kwetsbaarheid van ouderen in een samenleving waar het stelsel voor sociale zekerheid nog niet top is. Slechts 16% van de mensen boven de 60 jaar heeft recht op een pensioen, slechts 3% hiervan is voor vrouwen. Ouderen boven de zestig jaar hebben in slechts 13,3% van de gevallen een ziektezorgverzekering.

Sinds het RAMED-programma van de overheid is het wel voor elke Marokkaan mogelijk om gratis gezondheidszorg te krijgen.

Stedelijke ruimte
Een ander probleem waarmee Marokko te kampen gaat krijgen (indien er geen vooruitgang komt) is de stedelijke organisatie. Voor ouderen zijn er bijvoorbeeld weinig speciale transportsystemen, geen goede trottoirs voor rolstoelen en heerst er een gebrek aan openbare toiletten, bankjes in parken en brede straten.

© Redactie 2016
marokko
vergrijzing
unfpa
westen
ouderen
ouderenzorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?