Tien landen vangen helft vluchtelingen op, rijke landen doen niet mee

buitenland
49
4 okt '16
Rijke landen onttrekken zich volgens Amnesty International in de wereldwijde vluchtelingencrisis aan hun verantwoordelijkheid.

Van de 21 miljoen vluchtelingen in de wereld wordt meer dan de helft opgevangen in tien landen die samen goed zijn voor maar 2,5 procent van de wereldeconomie. Niet het aantal vluchtelingen in de wereld is het probleem, maar het feit dat veel van de rijkste landen de minste vluchtelingen opnemen en het minst doen, stelt algemeen secretaris van Amnesty, Salil Shetty. Jordanië heeft met 2,7 miljoen mensen de meeste vluchtelingen opgenomen, gevolgd door Turkije, Pakistan en Libanon. Veel migranten leven daar onder uiterst precaire omstandigheden.

Verdeelsysteem
De mensenrechtenorganisatie dringt aan op een eerlijker verdeelsysteem voor acute crises zoals in Syrië. Het probleem van het bieden van een nieuw thuis aan vluchtelingen is best op te lossen, "als elk van de welvarendste landen vluchtelingen opneemt in verhouding tot zijn omvang, rijkdom en werkloosheidcijfer".

In de rijkste landen, vooral in het westen en Midden-Oosten, ontbreekt het echter aan samenwerking en politieke wil. Slechts een dertigtal heeft een programma om vluchtelingen op te nemen. Waren dit er zestig tot negentig, dan zou het vluchtelingenprobleem minder nijpend zijn.

© ANP 2016
amnesty
vluchtelingen
syrie
somalie
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi