Hulp voor zwaarste meisje van Marokko Aya (11) (video)

marokko
9
4 okt '16
Aya is een elfjarig meisje uit Marokko en lijdt aan het Prader-Willi syndroom. Het syndroom heeft tot overmaat van ramp tot morbide obesitas gezorgd bij het kind.

Nieuwsmedium Soltana bezocht Aya om haar verhaal in de publiciteit te brengen. Het meisje en haar ouders vertellen over de moeilijkheden waar zij dagelijks mee te maken krijgen wegens een gebrek aan speciale hulp. Aya zit al drie jaar niet op school: 'Op school kreeg ze problemen met haar overgewicht', zegt de vader. De schooldirecteur liet weten dat schoolgenootjes bang zijn voor Aya, laat het meisje zelf weten. Ook werd ze gepest.

Hulp
Gelukkig bestaan er nog helden in Marokko. Een van hen is de Marokkaanse plastisch chirurg Mohamed Guessous. Hij gaat het meisje kosteloos opereren. Ondertussen gaat Aya door het leven als 'het meest zwaarlijvige kind ter wereld' door haar 200 kilogram. De reportage trok in enkele dagen honderdduizenden kijkers en dat bewoog mensen iets te doen voor Aya. 

Het nieuws bereikte Guessous via Facebook waarna hij haar contactgegevens via de mail kreeg. 'Guess Clinic en ik zijn klaar om alle noodzakelijke kosten op ons te nemen zodat Aya een normaal leven kan leiden', zegt de chirurg op Facebook. Enkele uren later kreeg hij de gegevens toegestuurd. 'Dank u Hind Rhouam, die mij de gegevens van Aya's vader in Casablanca gaf. Ik heb hem ontmoet. Hij heeft mijn voorstel voor een volledig zorgpakket geaccepteerd en heb contact opgenomen met mijn arts en bevriende chirurgen', laat Guessous weten. 

Het team van specialisten is nodig om de brede zorg op te vangen. In dezelfde post legt hij uit dat elke chirurg speciale kennis en expertise heeft om Aya te helpen. Een mooie stap om Aya's dromen te verwezenlijken: ze wil met andere kinderen spelen, de koning ontmoeten en journalist worden. 

© Redactie 2016
marokko
aya
obesitas
gezondheid
mohamed guessous
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?