5 belangrijke vragen over de Marokkaanse verkiezingen

marokko
6
5 okt '16
Aanstaande vrijdag vinden in Marokko de parlementsverkiezingen plaats. Hieronder de vijf belangrijkste vragen met antwoorden.

Hoeveel kiezers worden verwacht?
Ongeveer 16 miljoen Marokkanen zijn geregistreerd om te stemmen. De opkomst is echter slecht over het algemeen. Ongeveer de helft kiest ervoor om daadwerkelijk te gaan stemmen. Tijdens de vorige parlementsverkiezingen in 2011 was de opkomst slechts 45%. De laagste opkomst vond plaats in 2007, toen slechts 37% van de mensen ging stemmen. 

De opkomst van de komende verkiezingen is een belangrijke indicator van het vertrouwen van burgers in hun politici en partijen. 
Hoeveel politieke partijen heeft Marokko?
Marokkaanse stemgerechtigden kunnen kiezen uit 30 partijen om deel te nemen aan de regering of oppositie in de Tweede Kamer. Het parlement bestaat uit 395 zetels. Om een regering te vormen dient een politieke partij ten minste 198 zetels te bemachtigen. Het is echter nog maar de vraag of een partij de absolute meerderheid weet te krijgen. Politieke vooruitzichten stellen dat de kans hierop erg klein is. 

In 2011 wist de islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) 107 zetels te bemachtigen. 

Wie zijn de belangrijkste kandidaten?
De belangrijkste spelers op het politiek slagveld van Marokko zijn de PJD partij van premier Abdelilah Benkirane en oppositiepartij de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM). Ook de Onafhankelijkheidspartij (PAM) maakt een goede kans om veel zetels te halen aanstaande vrijdag. 

Wat zijn de belangrijkste agendapunten voor Marokkaanse kiezers?
Hoewel er veel werk is verricht op sociaal vlak is er nog veel werk aan de winkel op dit gebied. Wegens politiek gesteggel en tijdsnood is onder meer de gezondheidszorg niet genoeg hervormd. Naast de gezondheidszorg worden ook onderwijs en pensioenen genoemd als sectoren die nog ongewijzigd zijn gebleven.

Het systeem voor openbare scholen is toe aan verandering: velen kiezen voor particuliere instellingen als gevolg van het falen van veel openbare scholen. Op het gebied van gezondheidszorg wil Marokko vooral de kloof tussen verschillende regio's verkleinen. Daarom trekt het ministerie van Volksgezondheid jaarlijks een miljard dirham uit om de zorg in regionale en provinciale gebieden te verbeteren. 

De werkloosheid blijft een zorgenkindje, vooral onder afgestudeerde jongeren. 
Waarom stemmen miljoenen Marokkanen niet?
Waarnemers vrezen dat miljoenen Marokkanen zich zullen onthouden van stemmen om hun ongenoegen en ontevredenheid te uiten. Miljoenen Marokkanen hebben geen vertrouwen meer in wie dan ook in de politiek en vragen zich af of hun stem ook maar enig verschil maakt in hun dagelijks leven. Zij beschuldigen politici van vriendjespolitiek en corruptie. 

© Redactie 2016
marokko
parlementsverkiezingen
verkiezigen
7 oktober
abdelilah benkirane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi