Politie Marokko neemt 190.000 'Messi en Daesh-rotjes' in beslag

marokko
4
6 okt '16
De politie van Casablanca heeft in de wijk Derb Omar een grondige zoekactie uitgevoerd om illegaal vuurwerk van de markt te halen.

De zoektocht werd dinsdag op touw gezet, meldt de krant Al Ahdath Al Maghribiya vandaag. Na uren zoeken werd een meerderheid van de winkels doorzocht en vond de politie een grote hoeveelheid knalvuurwerk. Het gaat om illegale en gevaarlijk vuurwerk, waarschijnlijk afkomstig uit China. De rotjes hebben de naam 'Messi' of 'Daesh' op het etiket staan, aldus de krant. De zoektocht werd in het licht van Ashoura verricht, dat volgende week plaats zal vinden in Marokko. Omdat het een nationale feestdag is kopen veel mensen de gevaarlijke rotjes. 

Ondanks het verbod worden ze verkocht onder de toonbank en in grote aantallen op markten en in winkeltjes. De prijs is afhankelijk van de categorie en het niveau van geluidsproductie. Veel inwoners hebben geen trek in geluidsoverlast als gevolg van de rotjes. Vooral gezinnen met baby's irriteren zich groen en geel aan het geknal. 'Hoeveel ongelukken hebben al voor blindheid en doofheid gezorgd?', vraagt de krant zich af.

Sinds het verbod op de verkoop rond Ashoura zit de illegale handel echter in de lift. Hoewel de omzetten dalen hebben sommige handelaren er toch voor gekozen om door te gaan met verkopen en dat tegen hogere prijzen. Voetzoekertjes met een enkele vonk zijn wel toegestaan om te verkopen. Maar deze hebben lang niet hetzelfde effect als de 'Messi' of 'Daesh' knaller.

© Redactie 2016
marokko
derb omar
casablanca
politie
vuurwerk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?