Team van artsen begonnen met hulp aan Aya (11)

marokko
1
6 okt '16
In slechts enkele dagen tijd heeft een groep helden uit Marokko het voor elkaar gekregen om hulp te regelen voor de 11-jarige Aya.

Aya is een van de liefste meisjes van Marokko maar heeft te kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Ze heeft het Prader Willi Syndroom en leidt daardoor aan morbide obesitas. Daardoor weegt ze op slechts elfjarige leeftijd al 200 kilo. Nadat haar verhaal in de publiciteit verscheen heeft een team van artsen zich gemobiliseerd om Aya kosteloos te helpen. Aanjager is plastisch chirurg Mohamed Guessous uit Casablanca. Hij wilde het meisje een liposuctie behandeling geven om direct heel wat kilo's kwijt te raken.

Een team van artsen heeft zich nu bij het team aangesloten en na overleg is besloten om Aya voorlopig van de operatietafel te houden. Ze is momenteel in Rabat waar ze een intensieve behandeling en specifiek programma ondergaat om af te vallen. Operaties voor jonge kinderen zijn niet aan te raden. Inmiddels heeft Aya de belangrijkste onderzoeken achter de rug en heeft ze een heel elftal aan verschillende doktoren gezien. 

Hanae Bellahcen, voorzitster van de Prader Willi Vereniging in Marokko, heeft zich over de zaak uitgesproken tegenover Le360. Zij zegt dat het absoluut geen goed idee is om te opereren. Aya heeft volgens Bellahcen speciale behandeling, detox, gezonde voeding en sport nodig. De voorzitster weet waar ze over spreekt want haar zoon heeft dezelfde ziekte. Hij is behandeld zonder operatie. 

Terwijl een tiental artsen zich het zweet in werken om een goed programma voor Aya te bedenken is het meisje vrolijk en blij. Ze ondergaat de onderzoeken met een glimlach en danst lekker in het rond met haar begeleidster. Haar verjaardag vierde ze dinsdag in de kliniek.

© Redactie 2016
marokko
aya
rabat
obesitas
prader willi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?