Marokko gooit buitenlandse onrustzaaiers het land uit

marokko
8
10 okt '16
De Marokkaanse autoriteiten hebben twee Spanjaarden en een burger uit Salvador het land uitgezet omdat ze wilden deelnemen aan een activiteit van een separatistische NGO in de Marokkaanse Sahara.

De activisten zijn tegen de Marokkaanse Sahara en steunen verenigingen die voor afscheiding pleiten. Ze wilden een conferentie bijwonen van de 'Saharaanse Vereniging van Slachtoffers en Ernstige Schendingen van Mensenrechten (ASVDH). Het gaat om Carlos Martin Beristain, Arantza Chacon en Gloria Guzman. Beristain werkt voor Baskische Studie-Instituut voor Samenwerking en Ontwikkeling aan de Universiteit van Baskenland.

Chacon maakt deel uit van het Baskisch Netwerk voor Steun aan Sahrawi-vrouwen. De drie activisten staan bekend om hun vijandigheid ten opzichte van de territoriale integriteit van Marokko. Ze waren van plan deel te nemen aan de conferentie 'Samen tegen straffeloosheid en het verbergen van de waarheid', georganiseerd door ASVDH. 

Casablanca
Deze organisatie is legaal in Laayoune, maar de Marokkaanse autoriteiten accepteren de inmenging van buitenlandse activisten absoluut niet. Chacon vertelt tegen EFE dat ze in een hotel in de luchthaven van Casablanca zitten. Ze werden gearresteerd door agenten in burger in een vliegtuig van RAM bij aankomst in Laayoune. Vrijwel direct werden ze teruggestuurd naar Casablanca. Daaruit vliegen ze naar hun thuislanden.

© Redactie 2016
marokko
laayoune
marokkaanse sahara
spanje
salvador
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?