Marokko komt maar niet af van mika-verslaving

marokko
3
11 okt '16
Zero Mika, dat is de grote droom van de overheid als het gaat om het terugdringen van schadelijk plastic. Burgers hebben meer moeite met de nieuwe wet.

Drie maanden na de inwerkingtreding van wet 77-15, die het verbod op de productie, import, export, marketing en gebruik van plastic zakken regelt blijkt dat veel Marokkanen maar geen alternatief kunnen gebruiken. Plastic tassen zijn schadelijk voor het milieu, daar is iedereen het over eens. In een land waar elke burger meer dan 800 plastic tasjes gebruikt op jaarbasis zijn maatregelen nodig, ook dat moge duidelijk zijn. 

Om producten te vervoeren vanuit de winkel of markt naar huis gebruiken al veel Marokkanen alternatieven. Het gros blijft echter bij de plastic tasjes. Huffington Post Marokko vertelt dat een eenvoudige wandeling door een populaire markt laat zien dat slechts een klein deel van de verkopers voor alternatieve dragers kiest. Het merendeel verkoopt nog steeds plastic tasjes, ingeslagen op de illegale markt. 

Kritiek
Plastic tasjes zijn voor de meeste Marokkanen nog steeds de goedkoopste manier om spullen in te dragen. Ondanks sterke mobilisatie heeft de uitroeiing van plastic tasjes niet het gewenste effect. Dat komt onder meer door foute keuzes en een gebrek aan ondersteuning, meldt Abderrahim Ksiri tegenover MAP. Hij is lid van de Marokkaanse Organisatie voor Klimaat (CMJC). 

Volgens hem hebben sommige fabrikanten besloten om de productie van plastic zakken te hervatten en dat is in strijd met de bovengenoemde wet. Hiernaast slaan smokkelaars hun slag. Uit Melilla en Ceuta slaat men massaal plastic tasjes in. Vooralsnog blijft het een strijd tegen het oude en nieuwe denken en daarin moeten burgers beetje bij beetje in meegaan. En zoals we allemaal weten: vernieuwing kost tijd. 

Zero
Operatie Zero Mika is het resultaat van een jarenlang proces dat in 1997 begon en in 2009/2010 werd versterkt met het verbod op zwarte plastic tassen. In juli dit jaar werden alle soorten tasjes in de ban gedaan.

© Redactie 2016
marokko
milieu
zero mika
plastic
cop 22
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?