Tienduizenden banen in Marokko dankzij hernieuwbare energie

marokko
4
11 okt '16
Naast het feit dat Marokko regionale leider is op het gebied van hernieuwbare energie, is er ook veel mogelijk op de arbeidsmarkt.

De werkloosheid, vooral onder jongeren, is in Marokko hoog en daarom zijn nieuwe en groeiende sectoren van essentieel belang. The Economist heeft een artikel geschreven over hernieuwbare energie in Marokko en vergelijkt deze met andere landen. In 2030 zal 52% van de energiebehoefte in Marokko gehaald worden uit hernieuwbare bronnen. In Algerije is dat slechts 40% en in Tunesië zelfs 30%. Voor Marokko is dat ook nodig, want in 2010 moest de energie nog voor 98% worden ingevoerd uit andere landen. 

Werkgelegenheid
Het dagblad meldt ook dat de werkgelegenheid een boost krijgt. Momenteel werken 3.000 mensen in de sector van groene energie. Zich baserend op het laatste rapport van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (ADB), meldt het blad dat dit aantal in 2020 zal stijgen tot 23.000 nieuwe banen in de sector. Dat heeft Marokko te danken aan nieuwe projecten zoals het Noor-project in Ouarzazate.

In 12 maanden tijd kregen 500 mensen werk voor projectdeel Noor I. 42% van deze werknemers komt uit de regio van Ouarzazate. Noor II en Noor III zijn goed voor zo'n 1.600 nieuwe en directe banen. Deze worden gevuld door ongeschoolde krachten op de lokale arbeidsmarkt. Het Noor-project is in de komende 25 jaar goed voor 200 directe banen en honderden indirecte arbeidsplaatsen, zo is de verwachting. 

Toekomstmuziek 
Na 2020 staat er nog meer moois te wachten voor de Marokkaanse arbeidsmarkt. Dan worden tussen de 29.000 en 35.000 banen verwacht voor een miljardeninvestering in de bouw van een zonne-energiecentrale. Voor de realisatie van een centrale voor fotovoltaïsche energie worden tussen de 15.000 en 23.000 nieuwe banen verwacht. 

In de windsector en nieuwe projecten hierin worden tussen de 36.000 en 46.000 banen verwacht.

© Redactie 2016
marokko
groene energie
milieu
arbeidsgelegenheid
werkloosheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi