80 vrouwen in nieuw parlement Marokko

marokko
6
12 okt '16
In de Marokkaanse Tweede Kamer zullen precies 80 vrouwen een zetel krijgen.

Twintig van hen hebben hun zetels weten te bemachtigen die voor jongeren en lokale politici zijn gereserveerd. De in totaal 80 vrouwen hadden er als het aan feministische bewegingen ligt veel meer moeten zijn. Het is echter een grote stap vooruit, zeker in vergelijking met de vorige parlementen, meldt Assabah vandaag. Vooral de islamitische PJD-partij gaat veel vrouwen zetelen: 18, gevolgd door concurrent PAM (14 vrouwen).

De grootste overwinning voor de vrouwen is volgens de krant echter de groep van negen vrouwen, die zich als vrouwelijke kandidaat de Kamer in hebben gevochten via lokale lijsten. Zij hebben in hun kiesdistricten gevochten en kregen genoeg stemmen om plaats te nemen namens hun partijen. 

Het gaat om vijf kandidaten van PAM: Fatima Zahra Mansouri en Jamila Afif in Marrakech, Asmae Chaabi in Essaouira, Wiaam Lmharchi in Ouazzane en Amal Boukir in Larache. Laatst genoemde is van de MUR-partij. De andere vrouwen zijn van PJD: Azzouha Laarak in Oued Eddahab, Nouzha El Ouafi en Amina El Ouafi in Casablanca en M'Barka Bouaida in Guelmim. 
 
Khadija Rebbah, bekende feministe in Marokko, is ondanks de stijging van zetels voor vrouwen teleurgesteld en benadrukte dat het aantal niet voldoet aan de 20% van de aspiraties van de Marokkaanse Feministische Beweging. 

© Redactie 2016
marokko
vrouwen
emancipatie
parlementsverkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi