Zwaarste meisje van Marokko brengt zeldzame ziekte op de kaart

marokko
0
12 okt '16
Aya is in Marokko een bekendheid geworden door haar strijd tegen de kilo's. De 200 kilo die ze momenteel weegt liep ze op door het zeldzame syndroom Prader Willi.

Het Prader Willi syndroom zorgt als bijkomstigheid ook nog eens voor morbide obesitas. De ziekte was in Marokko onbekend, tot de 11-jarige Aya voor de camera's verscheen en het nieuws haalde. Prader Willi is in Marokko onbekend en daar wil de Prader Willi Vereniging Marokko iets tegen doen. Daarom heeft men een persconferentie gehouden om over het syndroom te spreken. 

Moeder
De ouders van Aya en het meisje waren zelf niet aanwezig vandaag. Zij domineerde de afgelopen twee weken het nieuws en ondergaat nu een strenge behandeling om haar gewicht af te laten nemen. Deze ontmoeting met de pers werd vooral ingegeven door de wens om het bewustzijn over Prader Willi te vergroten. Hanae Bellahcen, voorzitter van de vereniging, zegt niet specifiek op Aya te willen richten met de conferentie. 

Zij is zelf ook moeder van een kind met het syndroom en heeft jarenlang gestreden zodat haar zoon een normaal gewicht kon bereiken. Zij sprong gelijk in de bres toen Aya verscheen. Volgens haar vereist de ziekte een snelle reactie, al in de eerste maanden na de geboorte van het kind. Ze adviseert de ouders van Aya en anderen om waakzaak te blijven.  

Rode vlag
'Als een baby problemen heeft bij de voeding en de spieren niet hun werk doen, is dat een rode vlag en dient men op te treden', aldus Bellahcen. Ook benadrukte ze dat de behandeling van patiënten een hele leven lang duurt en vooral preventief is. Behandeling is niet zo heel moeilijk en omvat het gebruik van groeihormonen, sportactiviteit en bezoekjes aan specialisten zoals voedingsdeskundigen en psychologen. Ook voeding is heel belangrijk.

Het is haar droom om een centrum op te richten voor kinderen met het syndroom. Momenteel is er geen officiële informatie over het aantal kinderen met het syndroom. De Prader Willi Vereniging denkt echter dat Marokko twintig gevallen telt.

© Redactie 2016
marokko
aya
prader willi
obesitas
casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?