Koning Marokko bij 10 meest invloedrijke moslims op aarde

marokko
9
12 okt '16
Uit onderzoek, uitgevoerd in Jordanië, blijkt dat koning Mohammed VI zich tot een van de meest invloedrijke moslims mag rekenen.

Het Jordaans onderzoekscentrum voor Islamitische Studies publiceert elk jaar een lijst met de invloedrijke moslims. Koning Mohammed VI werd op de vijfde plek gezet. Zijn beste notering was in de ranglijst van 2011, toen hij tweede werd. In 2013 stond de koning derde en sinds 2014 zien we hem terug op de vijfde plek. Ook in de nieuwste ranking staat hij vijfde. 

'Koning Mohammed VI is afstammeling van de profeet Mohammed en zijn familie heerst honderden jaren over Marokko. Hij vertegenwoordigt de religieuze en politieke autoriteit in zijn land', schrijven de onderzoekers over de koning. 

Op de eerste plek zien we vreemd genoeg Sjeik Ahmad Muhammad Al-Taieb, de grootmoefti van de al-Azhar moskee in Egypte. Deze heeft aan religieus aanzien veel ingeleverd omdat hij nogal onder invloed blijkt te staan van couppleger Abdelfettah al-Sissi. Ook riep hij agenten tijdens de revolutie op om demonstranten in het hart te schieten. 

Al-Taieb wordt gevolgd door koning Abdullah II van Jordanië, koning Salman van Saudi-Arabië en Ayatollah Ali Khamenei van Iran. Daarna komt zoals gezegd koning Mohammed VI en de Hanafi-geleerde Taqi Usmani. De Irakese Hussein Sistani, Recep Tayyip Erdogan, Sjeikh Abdullah Bin Bayyah en Mohammed Abdulwahhab (Pakistan) maken de lijst af.

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
jordanie
onderzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?