Krokodil van 100 miljoen jaar gevonden in Marokko

marokko
15
13 okt '16
Op het uitgestrekt landschap van Kem Kem, in het zuidoosten van Marokko, is kleine krokodil gevonden van 100 miljoen jaar 'jong'.

Kem Kem staat bekend als populair gebied voor de vondst van dinosaurussen en een reusachtige vis uit de prehistorie. Een team van Franse onderzoekers heeft nu de boven- en onderkaak gevonden van een kleine krokodillensoort. De tanden van het dier hielden de kaken bij elkaar. Wetenschappers dachten in eerste instantie dat het om de snuit van een klein zoogdier gaat maar later ontdekten ze dat het om een krokodil gaat. Het diertje was slechts 60 centimeter lang. In het gespecialiseerd blad EurikAlert staat dat het dier vooral in schelpen beet en insecten at. 

In tegenstelling tot krokodillen die we hedendaags kennen had dit krokodilletje veel meer tanden zodat het prooien gewoon kon kauwen. Dr. Jeremy Martin, een van de onderzoekers, zegt dat het diertje waarschijnlijk een zwaar leven had tussen alle grote vleesetende dinosaurussen. In het water zou het leven er ook niet makkelijker op geweest zijn want daar zwommen gigantische vissen. Het diertje zou vooral veilig zijn tussen 'zijn neven', de vleesetende krokodillen. 

'De volgende stap is nu om hun leven te begrijpen en hoe zij in het ecosysteem functioneerden en evolueerden. Deze ontdekking opent boeiende perspectieven voor het paleo-ecologisch onderzoek', besluit Martin.

© Redactie 2016
marokko
kemkem
erfoud
krokodil
dinosaurus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?