Marokkaanse jongeren geloven niet in 'Islamitische Staat'

marokko
3
14 okt '16
Meer dan 76% van de jonge Marokkanen gelooft niet dat de terreurorganisatie Daesh ooit een Islamitische Staat kan vestigen in de Arabische wereld.

In Dubai stond een wereldtop voor de islamitische economie gepland op 11 en 12 oktober. Daarin was de dreiging van Daesh een belangrijk agendapunt. Tijdens de top werd een rapport gepresenteerd over de kijk van islamitische jongeren op Daesh. Als het om Marokkaanse jongeren gaat is het duidelijk: 76% van hen denkt dat Daesh nooit een eigen plekje zal vinden in de Arabische wereld. Slechts 15% zegt dat dat wel het geval zal zijn. 

Oorzaak
De overgrote meerderheid denkt bovendien dat Daesh het grootste obstakel vormt voor stabiliteit en ontwikkeling in Noord-Afrika. Ook denken de jongeren dat de werkloosheid ervoor zorgt dat jonge Marokkanen zich aansluiten bij de terreurorganisatie, zo meldt Akhbar Al Yaoum vandaag. Ruim 1.000 Marokkanen hebben zich bij Daesh aangesloten. 

In het rapport staat ook dat Marokkaanse jongeren vrij pessimistisch zijn over de situatie van de Arabische wereld, vijf jaar na de Arabische Lente. In 2012 dacht 72% nog dat er dingen zouden veranderen in de Arabische wereld, in het nieuwste rapport is dat slechts 36%. Het rapport concludeert: '58% van de jonge Marokkanen wil stabiliteit, zelfs als dat ten koste van democratie gaat.'

© Redactie 2016
marokko
daesh
islamitische staat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?