Helft smartphones Marokko gesmokkeld

marokko
2
15 okt '16
De smokkel van smartphones begint ernstige problemen op te leveren voor telecombedrijven.

La Vie Eco schrijft dat ruim 50% van de ingevoerde smartphones in Marokko op illegale wijze het land in is gesmokkeld. Hoewel het fenomeen in 2015 en ook dit jaar iets daalde kent de smokkel een piek van meer dan 50%. De reguliere markt heeft een slag geslagen op het gebied van professionalisering en het distributienetwerk is uitgebouwd, desondanks blijft meer dan de helft gesmokkeld waar.

Vooral Samsung heeft te maken met de plaag. Daarna volgen Apple, Huawei en Oppo. De belangrijkste smokkelleveranciers zijn smokkelaars uit de Golfstaten (VAE) en de Maghreb (Algerije en Libië). Het proces hiervoor is vrij eenvoudig, schrijft de bron. De zender verwijdert de verpakking en accessoires van 150 a 200 telefoons en stuurt deze per koerier naar een contactpersoon die het pakket ontvangt en opstuurt.

Dubai blijkt een spil in het netwerk te zijn van deze handel. Gesmokkelde smartphones kunnen 30% goedkoper verkocht worden in Marokko. Smokkel uit Algerije en Libië gaat op minder geraffineerde wijze en gaat via de conventionele smokkelroutes. Gesmokkelde telefoons uit deze landen zijn tot wel 1.200 dirham goedkoper. 

De markt vraagt nu om het Turks model te volgen waarin gegevens met de douane en telecombedrijven worden gedeeld. Laatst genoemde kunnen dan het serienummer checken en kijken of de telefoon 'geactiveerd' is. Als dat nodig is kunnen simkaarten vervolgens worden geblokkeerd.

© Redactie 2016
marokko
smartphones
smokkel
samsung
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?