Steeds meer orgaantransplantaties in Marokko

marokko
2
17 okt '16
De medische activiteiten in Marokko op het gebied van orgaan- en weefseltransplantatie heeft een opmerkelijke evolutie ondergaan.

Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring. Volgens het ministerie zijn er veel meer operaties uitgevoerd in de afgelopen jaren omdat academische ziekenhuizen, militaire ziekenhuizen en andere erkende ziekenhuizen steeds vaker de benodigde technische middelen hebben. Zo werden bijvoorbeeld 460 niertransplantaties uitgevoerd, een drastische stijging van 220 operaties. 

Het ministerie gaf deze verklaring ter gelegenheid van de internationale Dag van Orgaantransplantatie, elk jaar op 17 oktober. Naast de niertransplantaties werden ook 13 levertransplantaties en 300 beenmerg- en stamceltransplantaties uitgevoerd. Ook werd één harttransplantatie uitgevoerd. Deze transplantaties werden allen door de overheid gedekt en vielen onder het RAMED-project, daarin krijgen Marokkanen die het zich niet kunnen veroorloven gratis zorg. 

Op het gebied van orgaandonatie wil Marokko meer bereiken. Daarom meldde het ministerie de oprichting van een orgaan- en weefselbank in zowel Marrakech als Rabat. Het ministerie blijft erop hameren dat Marokkanen meer aangemoedigd moeten worden om organen te doneren. 

© Redactie 2016
marokko
medische zorg
ziekenhuizen
volksgezondheid
operaties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi